چگونه با شرایط اقتصادی ویروس کرونا روبرو شویم؟

ویروس کرونا به اقتصاد جهان ضربه خواهد زد و زندگی میلیون ها نفر را با چالش های اساسی روبرو می سازد برای روبرو شدن با این وضعیت و پایدار نمودن اقتصاد فردی و جمعی چه راهکارهایی باید انجام شود .بزودی مطالب ویژه ای در این زمینه منتشر خواهیم کرد. شما هم می توانید مطالعات و دیدگاه های خود را برای انتشار ارسال نمایید.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،‌ با شیوع ویروس کرونا در چین در اواخر ژانویه و سرایت وشیوع آن در کشورهای اروپایی و خاورمیانه،بازارهای مالی جهانی در سراسر جهان واکنش گسترده ای نشان دادند.

به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، ریسک ویروس کرونا(Covid 19) به حدی است که می توان آن را آغازی بر وقوع یک رکود در اقتصاد جهانی دانست.

البته میزان اثرگذاری شیوع ویروس کرونا بر اقتصادهای مختلف یکسان نخواهد بود و شیوع این ویروس می تواند بر اقتصادهای متکی بر درآمد ناشی از گردشگری تأثیر قابل ملاحظه ای داشته باشد.

از جمله اثرات جهانی شیوع ویروس کرونا عبارتند از افزایش بیکاری در جهان، تحمیل شوکهای سنگین به اقتصاد دنیا،‌لطمه سنگین به تجارت خارجی چین و اکثر کشورهای درگیر کرونا، احتمال بسته‌شدن درهای دنیا به‌روی تجارت خارجی و …

برخی معتقدند که دولت‌ها در این شرایط به سیاست کاهش واردات و ساخت آنها در داخل از طریق سیاستهای تضعیف پولها و در نتیجه افزایش رشد داخلی و صدور بیکاری به کشورهای مختلف روی می آورند.

اما تقریباً تمام کشورها به یقین رسیده اند که دوران پرتلاطمی در حوزه اقتصادی خواهند داشت و طبعاً تلاطم اقتصاد جهانی نیز افزایش پیدا می کند.

* زلزله در اقتصاد جهان به واسطه شیوع کرونا

بانک توسعه آسیایی 3 سناریو مختلف را در رابطه با هزینه مقابله با شیوع ویروس کرونا (کوید-19) و همچنین زیان ناشی از آن پیش بینی و اعلام کرده که در صورت تداوم شش ماهه شیوع کرونا٬ این ویروس احتمالا 346.9 میلیارد دلار به اقتصاد جهان ضربه خواهد زد.

بنا براین گزارش٬ بهترین سناریوی ممکن ضرر 76.6 میلیارد دلاری جهان در صورت تداوم دو ماهه ویروس است. همچنین ضرر 155.9 میلیارد دلاری برای تداوم سه ماهه و ضرر 346.9 میلیارد دلاری در صورت ادامه شش ماهه این ویروس پیش بینی شده است.

بنابراین تخمین زده می‌شود، رشد اقتصادی امسال در کشورهای در حال توسعه آسیا و جهان به دلیل شیوع این بیماری کاهش یابد. در هر سه این سناریوها٬ ضرر چین دو سوم کل ضرر جهانی خواهد بود. سایر کشورهای جهان نیز به میزان برابری از ویروس کرونا متضرر خواهند شد.

انتشار کرونا در چین، منجر به اولین اقدام‌های محدودکننده اقتصادی شده است و برآورد می‌شود رشد اقتصادی چین از رقم شش درصد به 4.5 درصد کاهش یابد که به معنی کاهش تقاضای کل در جهان است. کاهش تقاضا و کاهش رشد اقتصاد جهان منجر به کاهش تقاضا برای نهاده‌های تولید، از جمله نفت خام و فلزات شده است.

در طرف عرضه نیز اقتصاد با فشار کاهشی روبرو است. با مختل شدن تجارت بین الملل و حتی حمل و نقل داخلی، زنجیره ارزش طیف وسیعی از محصولات دچار اختلال شده و ظرفیت تولید واحدها به دلیل عدم دسترسی به نهاده‌ها کاهش می یابد.

* تاثیر کرونا در اقتصاد ایران چقدر است؟

شیوع ویروس کرونا در ایران نیز تاثیر بسیاری بر اقتصاد داخلی داشته و خواهد داشت؛‌ به باور کارشناسان اقتصادی در ایران، داستان کمی پیچیده‌تر است، زیرا علاوه بر آسیب‌های اقتصاد جهانی، اقتصاد ایران به دلیل وابستگی به نفت، تحریم‌های بین‌المللی، رشد منفی اقتصاد، تورم بالا و … آسیب‌های بیشتری را شاهد خواهد بود.

اقتصاد ایران فشارهای دوگانه تحریم و تبعات ویروس کرونا را توأمان تجربه می‌کند، هرچند اقتصاددانان بر این باور هستند که چنانچه سریعتر واکسنی برای کرونا یافت شود، افتها کمتر بوده و اقتصاد سریعتر به روال عادی بازمی‌گردد.

در گزارشی که مرکز پژوهش های مجلس منتشر کرده آمده است: اقتصاد ایران در حالی با معضل کرونا مواجه شده که متغیر‌های اقتصاد کلان وضعیت مناسبی را نشان نمی‌دادند. براساس اعلام مرکز آمار ایران رشد اقتصادی در 9 ماهه نخست سال 1398، در حدود منفی 7.6 درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز تقریباً صفر بوده است. همچنین، نرخ تورم نقطه به نقطه نیز در پایان بهمن ماه 25 درصد بوده است. از سوی دیگر دولت به لحاظ منابع در تنگنا قرار دارد و کسری بودجه دولت یکی از معضلات مهم اقتصاد ایران برای سال 1399 است.

در چنین شرایطی، هزینه‌های تحمیل شده در اثر اپیدمی کرونا و همچنین کاهش تولید ناشی از آن، می‌تواند اقتصاد را با تورم‌های بالاتر و رشد‌های اقتصادی پایین‌تر مواجه سازد. از بین رفتن برخی از مشاغل و یا کاهش شدید درآمد در برخی از بخش‌ها باعث کاهش رشد اقتصادی می‌شود و از طرف دیگر، برخی مشاغل دیگر مانند تولیدات مواد بهداشتی و… در این بازه زمانی رشد بالایی خواهند داشت.

شوک ناشی از کرونا، اقتصاد را هم با شوک عرضه و هم با شوک تقاضا مواجه می‌سازد. از یک طرف عرضه نیروی کار کاهش یافته و از طرف دیگر در تأمین مواد اولیه تولید نیز مشکلاتی ایجاد شده است (شوک عرضه). شوک عرضه، شوک تقاضا را به همراه خواهد داشت. تعطیلی کسب و کارها، منجر به تعدیل نیروی کار می‌شود و کاهش درآمد خانوار، کاهش تقاضا را به همراه دارد.

از طرف دیگر عدم اطمینان نسبت به آینده، خانوار را به تصمیم پس‌انداز بیشتر و به تعویق انداختن خرید اقلام غیرضروری ترغیب می‌کند. همین امر کاهش تقاضای کل بیشتری را موجب می‌شود؛ بنابراین انتظار می‌رود رکود اقتصادی ناشی از شوک ارزی و تحریم‌ها تشدید شود و لذا لازم است تا سیاست‌های حمایتی هم از خانوار و هم از کسب وکار صورت گیرد.

در شرایطی که دولت با تنگنای مالی مواجه بوده و علاوه بر کاهش درآمد‌های ناشی از تحریم و کاهش قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی، با افزایش هزینه‌های بهداشتی و درمانی ناشی از کرونا نیز روبه‌رو است، منابع برای سیاست‌های حمایتی به شدت محدود است. از این رو بسیار مهم است که سیاست‌های حمایتی، بهینه اتخاذ شده و از اجرای سیاست‌های حمایتی کور (نظیر تخصیص ارز ترجیحی به برخی کالاها) اجتناب شود، زیرا به احتمال قوی، این منابع با هزینه تورم تأمین شده‌اند. بر این اساس سیاست‌های افزایش تقاضای کل از طریق جلوگیری از کاهش اشتغال و درآمد خانوار باید در اولویت قرار گیرند.

آثار اقتصادی شیوع این ویروس بر کسب و کارها و فعالیتهای اقتصادی در کشور را می توان از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار داد. نگرانی نسبت به شیوع ویروس بر رفتار مصرفی خانوارها اثرگذار است. از سوی دیگر با کاهش تقاضا، بنگاه های اقتصادی، کسب و کارها بویژه کسب و کارهای کوچک تحت تأثیر شیوع ویروس کرونا قرار می گیرند.

با این وجود تمام بخش های اقتصادی به یک نسبت دچار رکود نمی شوند. بخش هایی از اقتصاد که محدودیتهای کنترلی از سوی دولت جهت کنترل و کاهش ابتلاء اعمال می گردد. بخش هایی مانند گردشگری و حمل و نقل از حمله بخش هایی هستند که به سرعت تحت تأثیر شیوع ویروس کرونا قرار می گیرند. اصناف به ویژه خرده فروشی به خاطر محدودیت هایی که باید توسط دولت ها برای مجموعه های تجاری و بازارها اعمال شود و یا به واسطه خودقرنطینه کردن که توسط شهروندان صورت می گیرد، با رکود مواجه می شوند.

همچنین با شیوع ویروس کرونا و نگرانی مردم از ورود به اماکن عمومی نظیر فروشگاه‌ها، مراکز خدماتی و… بسیاری از مشاغل و کسب و کارها با کاهش تقاضا و فروش کالاها و خدمات خود مواجه شدند. به نظر می‌رسد بیشترین آسیب را بخش خدمات و زیربخش های آن در مقایسه با سایر بخش‌ها؛ اقتصاد شهری در مقایسه با اقتصاد روستایی؛ کارگران در مقایسه با کارفرمایان و گروه‌های آسیب پذیر و شاغل در بخش غیررسمی شهری در مقایسه با سایر خانوارها متحمل خواهند شد.

هرگونه سیاستی که برای کنترل شیوع کرونا به اجرا گذاشته می‌شود باید به طور همزمان به بررسی آثار اقتصادی آن نیز بپردازد و در مقابل هرگونه سیاست حمایتی از کسب‌وکارها و مردم که صورت می‌گیرد، باید به طور همزمان به کنترل شیوع کرونا نیز کمک کند.

شرط اصلی برای کنترل شیوع کرونا، کاهش حداکثری تعاملات اجتماعی غیرضروری در یک ماه آینده خواهد بود. لازمه این امر تعطیلی بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی غیرضروری است که البته هزینه‌های اقتصادی را به اقشار مختلف تحمیل خواهد کرد.
ه گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، حمید زنگنه، استاد اقتصاد کلان و بانکداری دانشگاه وایدنر، در چستر پنسیلوانیای آمریکا و نگارنده کتابهای «سرمایه‌داری مدرن و ایدئولوژی اسلامی» (به‌همراه سیروس بینا) و «اسلام، ایران و ثبات جهانی» است.

وی معتقد است دوران پرتلاطمی برای اقتصاد جهان در پیش است و با تنزل اقتصاد آمریکا، اقتصاد جهان را با خود پایین خواهد آورد.

او به احتمالهای موجود در خصوص رسیدن بیکاری در آمریکا حتی به 20 درصد اشاره می‌کند و بر این باور است که احتمال رشد منفی اقتصاد آمریکا یا در بهترین شرایط رشد صفر درصد وجود دارد.

زنگنه از رکود اقتصادی در انتظار کشورهای نفتی یاد می‌کند اما شوک وارده به کشوری مانند ایران را در این شرایط ملایم‌تر می‌داند، هرچند معتقد است که اقتصاد ایران فشارهای دوگانه تحریم و تبعات ویروس کرونا را توأمان تجربه می‌کند، هرچند این اقتصاددان بر این باور است که چنانچه سریعتر واکسنی برای کرونا یافت شود، افتها کمتر بوده و اقتصاد جهان سریعتر به روال عادی بازمی‌گردد.

وی راهکارهایی دارد که در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم به آنها اشاره شده است.

عواقب سه‌گانه شیوع ویروس کرونا

شیوع ویروس کرونا چه تأثیراتی در پی خواهد داشت؟

شرایطی که از همه‌گیری سریع ویروس کرونا (کووید‌ــ‌19) در دنیا به‌وجود آمده است بیش از خود ویروس ضایعات داده است و فعلاً به‌نظر می‌رسد با عواقب ناگوار و سهمگینی ادامه خواهند داشت. این واقعه را از چند زاویه می‌توان تحلیل کرد: اول از همه مسأله بهداشتی و انسانی است که مسأله‌ای جهانی است و به‌خاطر ماهیت ویروس هیچ کشوری قادر به ممانعت از آن بدون همکاری همه کشورهای دنیا و دبلیو.اچ.او. (سازمان بهداشت جهانی) نیست. دوم آثار و عواقب اقتصادی آن است که آن هم مسأله‌ای جهانی است و احتیاج به همکاری تنگاتنگ بین‌المللی است. سوم پس‌آمدهای سیاسی و اجتماعی ناشی از این ویروس خواهد بود که درازمدت می‌باشند که کمتر جهانی است و باید با در نظر گرفتن امکانات فرهنگی و محلی بازرسی کرد. در هر حال نکاتی مشترک برای همه جوامع وجود دارند که می‌توانند اجازه دهند که تجربیات یکدیگر برای همه مغتنم و قابل استفاده باشند.

افزایش بیکاری در جهان
پیش‌قدمی آمریکا در چاپ پول و پرداخت صدها میلیارد دلار سوبسیدهای مالیاتی و نقدی به مردم در جلوگیری از سقوط اقتصادی
تحمیل شوکهای سنگین به اقتصاد اروپا
لطمه سنگین به تجارت خارجی چین
احتمال بسته‌شدن درهای دنیا به‌روی تجارت خارجی
سیاستهای احتمالی دولتها: کاهش واردات و ساخت آنها در داخل از طریق سیاستهای تضعیف پولها و در نتیجه افزایش رشد داخلی و صدور بیکاری به کشورهای مختلف
دوران پرتلاطمی برای اقتصاد جهان در پیش است

ارزیابی شما از تأثیر شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد جهان چیست؟

بیکاری در دنیا افزایش خواهد داشت ولی آمریکا با چاپ پول و پرداخت صدها میلیارد دلار سوبسیدهای مالیاتی و نقدی به مردم در جلوگیری از سقوط اقتصادی پیشقدم شده است. این اقدامات آمریکا برای کشورهای دیگر من‌جمله اروپا مقدور نیستند چون آزادیهای عملی مالی و پولی آمریکا را ندارند و در نتیجه شوکهای سنگین‌تری را باید متحمل شوند.

مهار تجارت خارجی و رفت‌وآمدها خصوصاً به چین بیش از همه لطمه خواهد زد. احتمال دارد که دنیا درهای خود را به‌روی تجارت خارجی ببندند و رفت‌وآمدهای افراد و کالاها را شدیداً محدود کنند، برای مثال امروز مرزهای آمریکا و کانادا به‌صورت نیمه‌بسته درآمد. این امکان ضربه عظیمی به کشوری مانند چین که اقتصادش بر مبنای تجارت خارجی بناست خواهد زد. کاهش واردات و ساخت آنها در داخل از طریق سیاستهای تضعیف پولها و در نتیجه افزایش رشد داخلی و صدور بیکاری به کشورهای مختلف از جمله سیاستهای مورد بحث امروز بعضی دولتها هستند، ولی این سیاستی است که همه می‌توانند پیش گیرند ولی همه نمی‌توانند موفق شوند چون هر دو طرف معامله نمی‌توانند ارزش پول خود را کاهش دهند، در این زمان سیاستی عبث و غیرکارآمد خواهد بود.
تا به امروز بازار بورس نیویورک از 29500 به 19500 تنزل کرده که نماینده ترس و هراس مردم می‌تواند باشد، به‌علاوه، این به‌معنی از دست دادن مقدار قابل توجهی از ثروت مردم کوچه و بازاری است که از این طریق زندگی خود را اداره می‌کنند، در نتیجه مردم از مصرف خود به‌شدت کاهش داده‌اند که نوید نیکی برای اقتصاد مصرفی آمریکا نمی دهد و وقتی امریکا مصرف نمی کند دنیا بازار برای صادرات ندارد.

احتمال رسیدن بیکاری در آمریکا به 20 درصد
احتمال رشد منفی اقتصاد آمریکا یا در بهترین شرایط رشد صفر درصد
وقتی آمریکا عطسه می کند دنیا تب خواهد کرد
اگر اقتصاد آمریکا تنزل کند اقتصاد جهان را با خود پائین خواهد آورد

یکی از نگرانیهای اولیای امور این بوده که نوسانات اقتصادی در بازار بورس به اقتصاد حقیقی سرایت و لطمه نزند. به نظر می رسد که این نگرانیها به حقیقت مبدل شده اند و اقتصاد حقیقی امریکا و در نتیجه اقتصاد جهان را متاثر کرده و به این دلیل دوران پر تلاطمی در پیش خواهد بود. حتی وزیر خزانه داری امریکا گفته است که بیکاری در امریکا ممکن است به 20 درصد نیز برسد که بسیار دوراز ذهن است. ولی رکود اقتصادی را همه انتظار دارند و همانطوری که معمولا گفته می شود وقتی امریکا عطسه میکند دنیا تب خواهد کرد. بدین معنی که اگر اقتصاد آمریکا تنزل کند اقتصاد جهان را با خود پائین خواهد آورد. به احتمال زیاد اقتصاد حقیقی امریکا حداقل در نیمه اول سال مسیحی رشد منفی و در بهترین شرایط رشد صفر در صدی داشته باشد مگر اینکه کاهش فاحش قیمت نفت و تزریق این همه پول و سوبسید ها به بانکها و مردم معجزه ای خارج از انتظار به وقوع بیاورند.

البته اگر واکسن و راه علاجی برای این ویروس یافته شود تمام این حدسها موردی نخواهند داشت و به همان سرعت که بازار بورس و اقتصاد حقیقی افت کرده اند تغییر مسیر خواهند داد و به روال عادی بازگشت خواهند کرد.

اقتصاد ایران زیر دو فشار تحریم و ویروس کرونا
صدمه شیوع ویروس کرونا به تمام کشورهای نفتی و رکود اقتصادی آنها
شوک ملایم تر و در نتیجه لطمه کمتر در مقایسه با دیگر کشورهای نفتی برای ایران

ارزیابی شما از وضعیت اقتصادی ایران در پی شیوع ویروس کرونا چیست؟

ایران از جمله کشورهایی است که در معرض خطرهمه جانبه است. ایران در زیر فشار تحریمها ضربه دوگانه ای می خورد. اقتصاد ایران قبل از این ویروس در ورطه خطرناکی بود و این ویروس و عواقب آن شیب تنزل را بیشتر کرده است. تنزل فاحش قیمت نفت (امروز به 22 دلار رسید) تمام کشورهای نفتی را به رکود می برد ولی این شوک برای ایران ملایم تر و در نتیجه کمتر از تمام کشورهای دیگر لطمه خواهد خورد چون صادرات چندانی با مقایسه با عربستان و سایر کشورهای ساحلی خلیج فارس نداشت ولی به هر حال قابل توجه باید باشد.

لزوم دادن آرامش و اطمینان به شهروندان برای تأمین سلامت جسمی و اقتصادی آنها به هر قیمتی
جلب اعتماد و اطمینان مردم برای اجرای دستورات دولت و جلوگیری از تسری و شیوع دادن ویروس بطور تصاعدی کمال اهمیت را دارد

در این شرایط چه باید کرد؟

دراین مقطع زمانی، قبل از هر چیز، مهمترین وظیفه دولتها آرامش و اطمینان دادن به شهروندان است که سلامت جسمی و اقتصادی آنها را به هر قیمتی تامین خواهند کرد و دراین کار به هیچ عنوان سهل انگاری نخواهند کرد. مردم باید مطمئن باشند که هیچ ایدوئولوژی سیاسی و … باعث جلوگیری در انجام این امرنخواهد شد. دراین مورد جلب اعتماد و اطمینان مردم برای اجرای دستورات دولت و جلوگیری ازتسری و شیوع دادن ویروس بطور تصاعدی کمال اهمیت را دارد.

گفت وگو از: مریم سلیمی

Hide picture