چه تغییراتی در شیوه زندگی می تواند به من در جلوگیری از سرطان پروستات کمک کند؟

نویسنده : داوود سلیانچی

سرطان پروستات شایع ترین سرطان در مردان است. تنها انواع مختلف سرطان های پوست، زمانی که با هم در یک دسته جمع شوند، بیشتر تشخیص داده می شوند. اکثر سرطان‌های پروستات در مردان 65 سال و بالاتر دیده می‌شود، بنابراین در 67 سالگی، شما در آن جمعیت قرار می‌گیرید.

تخمین زده می شود که از هر 8 مرد، 1 نفر مبتلا به سرطان پروستات تشخیص داده می شود. انتظار می رود بیش از 250000 مورد جدید در سال جاری تشخیص داده شود و پیش بینی می شود سرطان باعث مرگ 35000 نفر شود. اگرچه پسران شما یک نسل جوان‌تر هستند، عوامل خطر و تغییرات سبک زندگی که ما در مورد آنها صحبت خواهیم کرد در مورد آنها نیز صدق می‌کند.

برای درک چگونگی کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، اجازه دهید ابتدا نگاهی به عوامل خطر بیندازیم. این موارد شامل سن، نژاد، مصرف دخانیات، کم تحرکی، خوردن رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و چربی اشباع شده و سابقه خانوادگی است. هیچ کاری نمی توانید برای تغییر سن، نژاد یا سابقه خانوادگی خود انجام دهید. با این حال، خطرات مرتبط با همه اینها می تواند در تصمیماتی که مردان در مورد زمان شروع غربالگری سرطان پروستات می گیرند، نقش داشته باشد.

مردان در معرض خطر متوسط ​​باید در مورد غربالگری در سن 50 سالگی با پزشک خود صحبت کنند. مردان در معرض خطر بالاتر، که شامل کسانی می شود که پدر یا برادرشان قبل از 65 سالگی سرطان پروستات تشخیص داده شده است، باید در سن 45 سالگی گفتگوی غربالگری را انجام دهند. زیرا میزان مرگ و میر بسیار پایین است. بالاترین میزان در مردان آفریقایی و آفریقایی-کارائیب تبار، آنها همچنین باید غربالگری زودهنگام را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارند.

مطالعات نشان داده اند که تغییر در عواملی که شما بر روی آنها کنترل دارید می تواند به کاهش خطر کمک کند. این شامل رسیدن و حفظ وزن سالم، ورزش منظم و محدود کردن گوشت قرمز و چربی های اشباع شده است. در عوض، رژیم غذایی حاوی پروتئین هایی مانند ماهی تازه، مرغ، بوقلمون و روغن های سالم را تغییر دهید. همه چیز را با مقدار زیادی سبزیجات برگ دار، مجموعه ای از سبزیجات و میوه های تازه، غلات کامل، آجیل و حبوبات کامل کنید. از غذاهای بسیار فرآوری شده پرهیز کنید که سرشار از نمک، چربی و شکر هستند و ارزش غذایی کمی دارند.

اکثر مردان قبل از بروز علائم تشخیص داده می شوند

حدود 85 درصد از سرطان‌های پروستات در طول آزمایش‌های غربالگری اولیه ، قبل از اینکه بیمار علائمی را بروز دهد، شناسایی می‌شوند. آزمایش خون ممکن است سطوح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) را به طور غیر طبیعی بالا یا افزایش دهد. یا، ممکن است پزشک در طول یک معاینه معمولی رکتوم، ناهنجاری‌ها را تشخیص دهد.

علائم سرطان پروستات

اگرچه علائم هشدار دهنده اولیه سرطان پروستات نادر است، گاهی اوقات مردان قبل از تشخیص علائم را تجربه می کنند . شدت علائم ممکن است به محل قرارگیری سرطان در پروستات و میزان پیشرفت آن بستگی داشته باشد. با این حال، داشتن هر یک از این علائم لزوماً به این معنی نیست که شما سرطان پروستات دارید یا این بیماری فراتر از مراحل اولیه پیشرفت کرده است.

علائم ادراری

  • نیاز به تکرر ادرار به خصوص در شب
  • مشکل در شروع ادرار یا نگه داشتن ادرار
  • جریان ضعیف یا قطع شده ادرار
  • ادرار دردناک یا سوزش
  • هماچوری (خون در ادرار)
  • علائم نعوظ و انزال
  • مشکل در دستیابی یا حفظ نعوظ
  • انزال دردناک
  • خون در منی
  • کاهش حجم انزال (اگرچه هیدراتاسیون، رژیم غذایی و دفعات انزال بیشتر از سرطان پروستات بر حجم مایع تاثیر می گذارد)

علائم اندام تحتانی

  • درد یا سفتی مکرر در قسمت تحتانی کمر، باسن یا بالای ران
  • تورم در اندام تحتانی

اگر بیمار درد استخوان و تورم در اندام تحتانی را تجربه کند – به خصوص زمانی که با اختلال عملکرد ادراری، نعوظ یا انزال همراه باشد – اینها می توانند علائم سرطان پیشرفته پروستات باشند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر هر یک از علائم ذکر شده در این صفحه را تجربه کردید، به خصوص اگر برای مدتی ادامه داشته باشد، با پزشک خود مشورت کنید. برای تعیین علت زمینه ای، که ممکن است سرطان پروستات باشد یا نباشد، به بررسی کامل نیاز دارید.

درک این نکته مهم است که سایر بیماری ها یا اختلالات می توانند علائم مشابهی داشته باشند. هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) که بزرگ شدن پروستات نیز نامیده می شود و بسیار شایع است. مردان مبتلا به این بیماری های خوش خیم می توانند علائم را بیشتر و شدیدتر از مردان مبتلا به سرطان پروستات تجربه کنند.

اختلال نعوظ نسبتاً شایع است، به خصوص با افزایش سن، و همچنین می تواند علل غیرمرتبط با سرطان پروستات، مانند سیگار کشیدن یا بیماری های قلبی عروقی داشته باشد. تجربه مقدار کمتر مایعات در هنگام انزال می تواند به چیزی ساده مانند رژیم غذایی یا کم آبی مربوط باشد.

مهم است که علائم خود را پیگیری کنید و مشخص کنید که چه چیزی برای بدن شما طبیعی یا غیر طبیعی است. اگر در مورد یک علامت خاص نگران هستید، یا اگر در یک رابطه تداخل دارد، باید نگرانی های خود را با پزشک مراقبت های اولیه خود در میان بگذارید.

با تغییر شیوه زندگی از سرطان پروستات جلوگیری کنید

وقتی صحبت از سرطان پروستات می شود، برخی از عوامل خطر وجود دارد که مردان می توانند کنترل کنند و برخی دیگر را نمی توانند. از جمله عوامل خطر غیر قابل کنترل سرطان پروستات می توان به سن (50 یا بیشتر)، قومیت (آفریقایی-آمریکایی) و ژنتیک یا سابقه خانوادگی (به ویژه بستگان درجه یک) اشاره کرد. در مورد عوامل خطر سرطان پروستات که مردان می توانند کنترل کنند، این عوامل شامل رژیم غذایی و سایر اجزای سبک زندگی است. مایکل ساراگوزا، متخصص اورولوژی، موارد زیر را در مورد آنچه مردان می توانند با توجه به عوامل قابل کنترل برای کمک به پیشگیری از سرطان پروستات انجام دهند، به اشتراک می گذارد.

از رژیم های غذایی پر از چربی اشباع شده و کم فیبر خودداری کنید. رژیم غذایی سرشار از چربی اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس و کم فیبر خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد. بنابراین، برچسب های مواد غذایی را بخوانید و از چربی های اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس دوری کنید و این چربی های “بد” را با اسیدهای چرب امگا 3 “خوب” موجود در آجیل، دانه ها و ماهی جایگزین کنید.

برای کمک به پیشگیری از سرطان پروستات، مردان نیز باید مقدار فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهند و در صورت نیاز از مکمل فیبر استفاده کنند. چند نمونه از غذاهای پر فیبر عبارتند از: گندم کامل، سیب، موز، لوبیا و کلم بروکلی. علاوه بر فیبر، بروکلی و سایر سبزیجات چلیپایی حاوی ترکیبی به نام سولفورافان هستند که در برخی مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد.

بیشتر از غذاهای غنی از آنتی اکسیدان استفاده کنید. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، مردان باید سبزیجات و میوه های غنی از آنتی اکسیدان مانند سبزیجات برگ دار و انواع توت ها را نیز مصرف کنند. برخی از تحقیقات نشان می دهد که لیکوپن، یک ترکیب با خواص آنتی اکسیدانی موجود در گوجه فرنگی، برای کاهش خطر سرطان پروستات مفید است. اما برای به دست آوردن این فواید، گوجه فرنگی باید پخته شود.

از گوشت ذغالی شده خودداری کنید. تحقیقات نشان می دهد که گوشت زغالی ممکن است یک اثر سرطان زا داشته باشد. این به این دلیل است که وقتی گوشت کبابی می شود مواد شیمیایی تولید می کند که با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است. بنابراین، بهتر است از کباب کردن گوشت خودداری کنید و به جای آن از روش‌های پخت دیگر استفاده کنید.

سطح ویتامین D را بررسی کنید. برخی از مطالعات ارتباط بین ویتامین D و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات را یافته اند. برای اطمینان از اینکه سطح ویتامین D کافی دارید، سالانه آنها را توسط پزشک مراقبت های اولیه خود بررسی کنید، به خصوص اگر در معرض خطر بالای سرطان پروستات هستید. اگر نیاز به افزایش سطح خود دارید، می توانید از مکمل های ویتامین D استفاده کنید. دوز معمول 600 واحد بین المللی در روز برای اصلاح کمبود ویتامین D است. علاوه بر این، 10 دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید در روز بدون ضد آفتاب به بدن شما کمک می کند ویتامین D تولید کند.

سیگار را ترک کنید و از الکل خودداری کنید. این عوامل سبک زندگی با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است. در مورد الکل، تحقیقات نشان می دهد که شراب قرمز استثنا است زیرا مصرف متعادل آن ممکن است به کاهش خطر سرطان پروستات کمک کند. مطالعات انجام شده بر روی شراب قرمز نشان می دهد که حداقل چهار، پنج لیوان در هفته برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات.

مبارزه با سرطان پروستات با ورزش

به طور منظم ورزش کنید و وزن خود را حفظ کنید. چاقی با انواع تهاجمی‌تر سرطان پروستات مرتبط است و ورزش منظم و حفظ وزن سالم نیز از سیستم ایمنی بدن حمایت می‌کند که برای پیشگیری از سرطان به طور کلی مهم است.

ارتباط بین سرطان پروستات و ورزش

ورزش می‌تواند به شما کمک کند خوش‌رنگ به نظر برسید، دور کمرتان را اصلاح کنید و سلامت قلب را تقویت کنید، اما تحقیقات نشان می‌دهد که فعالیت بدنی ممکن است یک مزیت اضافی داشته باشد: شانس بهتری در برابر  سرطان پروستات  – یکی از شایع‌ترین بدخیمی‌ها در مردان.

تاثیر فعالیت بدنی و چاقی بر سرطان پروستات

چندین مطالعه نشان می دهد که مردانی که در فعالیت بدنی منظم شرکت می کنند، کمتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات یا مرگ بر اثر این بیماری هستند. اما چرا؟

«به احتمال زیاد، این فقط ورزش نیست که اهمیت دارد، بلکه کاهش وزن بعدی است که تفاوت ایجاد می‌کند. “مطالعات چاقی را با انواع تهاجمی سرطان پروستات مرتبط می‌دانند و تحقیقات جداگانه نیز افزایش وزن را با افزایش خطر عود در مردانی که قبلاً تحت درمان قرار گرفته‌اند مرتبط می‌داند.”

علاوه بر این، چاقی ممکن است با ابزارهای غربالگری سرطان پروستات، مانند آزمایش‌های PSA یا آزمایش‌های دیجیتال رکتوم، تداخل داشته باشد و ابتلا به این بیماری را سخت‌تر کند.

صرف نظر از اینکه چاقی چگونه سرطان پروستات را تحت تاثیر قرار می دهد، برای تناسب اندام ماندن مفید است.

قبل از اینکه شروع کنید

اگر تصمیم به شروع یک برنامه ورزشی دارید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. برای بهره مندی از مزایای ورزش، باید آهسته شروع کنید و متعهد شوید. «خیلی بهتر است که یک برنامه روتین ثابت داشته باشید تا اینکه خودتان را با برنامه‌ای با شدت بالا بسوزانید و ترک کنید. او پیشنهاد می‌کند برای تعادل خوب، «فعالیتی را پیدا کنید که از انجام آن لذت می‌برید».

تصویر بزرگتر

سعی کنید جنبه های دیگر سلامت خود را در این مسیر تقویت کنید: «روی ورزش هایی تمرکز کنید که سلامت قلب و عروق را بهبود می بخشد و وزن سالم را حفظ می کند. به این ترتیب، شما همچنین می توانید از خود در برابر بیماری قلبی محافظت کنید، وضعیت کشنده دیگری که مردان باید به آن توجه داشته باشند.

غربالگری سرطان پروستات را فراموش نکنید

به بحث در مورد غربالگری با پزشک خود ادامه دهید. مهم نیست که چقدر تناسب اندام، هیچ مردی نمی تواند خطر خود را از بین ببرد ، «دوندگان ماراتن از سرطان پروستات مصون نیستند.

چندین گزینه غربالگری در دسترس است. با هم، شما و پزشک مراقبت های اولیه یا اورولوژیست می توانید تعیین کنید که کدام یک برای شما مناسب است.

علاوه بر این تغییرات سبک زندگی، مطالعات اولیه نشان می دهد که دفعات بیشتر انزال، پروستات را از سموم پاک می کند، که می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کند.

از نظر جنسی فعال بمانید

فرکانس انزال به نظر می رسد مردانی که به طور مکرر انزال می کنند کمتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند. مشخص نیست که چرا انزال مکرر محافظت کننده است. برخی از کارشناسان بر این باورند که ترشح مایع منی مواد مضر پروستات را دفع می کند. با این حال، این مطالعه خطر ابتلا به سرطان پیشرفته پروستات را بررسی نکرد.

داروهایی برای پیشگیری از سرطان پروستات

مردان مبتلا به هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) اغلب با داروهای کاهش دهنده دی هیدرو تستوسترون (DHT) به نام فیناستراید یا دوتاستراید درمان می شوند. این داروها برای تعیین اینکه آیا می‌توانند از سرطان پروستات پیشگیری کنند یا خیر مورد مطالعه قرار گرفته‌اند و نتایج نشان می‌دهد که می‌توانند خطر ابتلا به سرطان را تا حدود 25 درصد کاهش دهند. بیمارانی که در حین مصرف دارو به سرطان مبتلا می شوند، احتمال بیشتری دارد که به شکل تهاجمی بیماری مبتلا شوند، بنابراین مزایا و معایب را با پزشک خود در میان بگذارید.

Hide picture