چرخه «تعقیب و گریز» در زوج­ ها

 

ترجمه و تلخیص: سبا مقدم[1]

 

از بین تمامی چرخه­ های تعاملی و تکرارشونده در روابط زوجین، «تعقیب و گریز» رایج­ترین چرخه است. این چرخه در نظریه های مختلف نام­های متفاوتی دارد؛ تقاضا کننده-فاصله­ گیرنده، مزاحم-طردکننده و غیره. ولی توضیح مشترک همگی این است که یک طرف رابطه (زن یا مرد) به جستجوی ارتباط (زمان بیشتر با هم گذراندن، صحبت­های صمیمانه کردن، رومانتیک بودن، سکس و …) است و دیگری میل به فاصله گرفتن (تایم­های تنهایی، انجام فعالیت­های مستقلانه و …) دارد.

تعقیب و گریز چرخه­ ایست که رفتار یکی، رفتار و عکس ­العمل دیگری را تحریک می­کند. مرحله اول: فردی که به دنبال محبت و ارتباط از سوی شریکش است، از فاصله­ گرفتن­ های شریک و پاسخ ندادن­ هایش به ستوه آمده و (مرحله دوم) پس از مدتی اصرار و پیگیری، خشمگین شده، دست از تقاضا برمی­دارد و شروع به حمله کردن به شریک می­کند؛ منظور از حمله سرزنش کردن طرف مقابل، زیر سوال بردن عشق او، توانمندی­های او، انتقادهای خشمگینانه کردن از مدل شخصیتی و مدل بودنش است، و به طور خلاصه شروع به پرتاب کردن تمام خشمی می­کند که درونش با آن مواجه است و دیگری را مسبّب و مقصر این وضع می­داند.

حال، شریکی که فاصله­ گیرنده و به قولی در «گریز» بود، شروع به دفاع کردن از خود در برابر اتهام­ ها می­کند؛ البته در بعضی موارد او نیز اقدام به حمله متقابل کرده و جنگ بالا می­گیرد. در اینجا چرخه­ ای که در مرحله سوم بود (حمله-دفاع) وارد مرحله چهارم شده و آن زمانی است که هر دو نفر خسته و نالان و زخمی از حملات پی­درپی، برای مدتی از یکدیگر فاصله می­گیرند.

پس از مدتی، اغلب خیلی زود، فردی که به دنبال محبت و ارتباط بوده دوباره از این فقدان صمیمیت و ارتباط آشفته شده و شروع به تقاضا می­کند و به دنبال پیوند عاطفی با شریک خود است،که این خود به شکل­ گیری همان چرخه قبلی با همان مراحل منجر می­شود…..

ادامه دارد…

مطلب کامل تر را در ماهنامه فروردین 1400 جلا مطالعه نمایید

[1] . روانشناس بالینی

روان­ درمانگر و زوج­ درمانگر تحلیلی

مدرسه مجازی روان­ درمانی تحلیلی: @ispp_group

Hide picture