نگاهی به دریاچه آزادی تهران
نویسنده : داوود سلیانچی
رئیس انجمن جت اسکی و جت بُت
ورزشگاه بسیار معروف و بزرگ آزادی ، ورزشگاه ملی ایران است. این ورزشگاه برای میزبانی بازی های آسیایی سال 1974 میلادی که در تهران برگزار می شد ساخته شده بوده است. ورزشگاه آزادی تهران در واقع بخشی از مجموعه ورزشی آزادی می باشد که بازی های خانگی تیم ملی فوتبال ایران و همچنین دو تیم بزرگ پایتخت نشین استقلال و پرسپولیس در این ورزشگاه برگزار می شود. طبق گزارشی که در مهر ماه سال 1392 در بلیچر رپورت منتشر شد، ورزشگاه آزادی در میان 20 ورزشگاه برتر جهان قرار دارد که از همین رو از همین بسیار بالایی برخوردار است. استادیوم آزادی برای مدت زیادی در رسانه های مطرح جهان از جمله گاردین به عنوان یکی از بزرگ ترین ورزشگاه های جهان مطرح بود. این ورزشگاه از نظر استاندارد ها و ضوابط کنفدراسیون فوتبال آسیا، دارای نمره A می باشد. ورزشگاه آزادی با مساحت 141 هزار متر مربع با معیار های بین المللی و برای بازیهای آسیایی سال 1974 احداث گردید.
دریاچه آزادی یک دریاچه مخصوص ورزشهای قایقرانی در مجموعه ورزشی آزادی تهران است.
این دریاچه ۲۲۰ هزار متر مربع مساحت و گنجایش ۶۰۰ هزار متر مکعب آب را دارد، عمق متوسط دریاچه آزادی ۴ متر میباشد (از ۵۰ سانتیمتر الی ۸ متر)، همچنین طول آن ۱۲۰۰ متر و عرض آن ۱۸۰ متر است. در این دریاچه انواع رشتههای قایقرانی همچون کایاک، کانو، رویینگ، کاناپلو، کانو کانادایی، فلای بورد ، اسکی روی آب و دراگون بوت انجام میشود. دو جاده پياده رو يكی در رینگ پایين و يكی در رینگ بالا و يك جاده ماشين رو در بالا تعبيه و دور تا دور درياچه چمن كاری شده است.
مسابقات قایقرانی جزء برنامه بازیهای آسیایی ۱۹۷۴ تهران نبود اما تفرجگاه و دریاچه زیبای مصنوعی برای این رقابتها احداث شد، یه محیط خیلی عالی برای ورزش کردن دور تا دور دریاچه حدود 4 کیلومتر پوشیده از درخت ،به شکلی که دالان های درختی ایجاد شده و برای پیاده روی و دویدن و حتی دوچرخه سواری بسیار لذت بخش و مفرح است.استفاده از خود دریاچه آزادی برای عموم آزاد نیست و فقط در روزهایی خاص که توسط مجموعه ورزشی آزادی اعلام می شود برای عموم قابل استفاده می باشد .
علاوه بر دو مسیر پيادهرو، یک جاده برای گذر خودروها ساخته شد، راههایی که سالهاست ملیپوشان رشتههای مختلف که در داخل مجموعه اردو زدهاند، برای دویدن استفاده میکنند.
با گذشت بیش از نیم قرن از افتتاح این مجموعه ، متأسفانه دریاچهای که بخش اساسی این مجموعه را تشکیل میدهد، با بحران آب روبرو شده است. به دلیل کاهش منابع آبی و مشکلات مدیریتی، بخشهای بزرگی از این دریاچه اکنون قابل استفاده نیستند.
آبیاری اراضی اطراف این مجموعه آزادی
در فصل تابستان نیز به خاطر استفاده بیش از حد آب و مشکلاتی که در آبیاری اراضی مجموعه ورزشی آزادی وجود دارد ، در نهایت تا دو پمپ بزرگ را در داخل دریاچه قرار داده تا اراضی اطراف آزادی دچار خشکسالی نشوند. و این مشکل دریاچه آزادی را نیز به نوعی تهدید میکند، سبب شد تا آب در چاههای زیر زمینی به شدت کاهش پیدا کند و دریاچه آزادی که آب خود را از طریق چاه های زیرزمینی تامین میکند، با کمبود آب مواجه کند.
تامین آب درياچه مجموعه
۸ حلقه چاه دور تا دور مجموعه و در همان سالهاي ابتدايي ساخت آزادي حفر شدند و از آن براي تامين آب درياچه آزادي استفاده ميشود. در اين بخش با ۲ مشكل مواجه هستيم، اول اينكه جدارههاي چاهها نياز به لايروبي دارد و ديگر اينكه سطح آب بهشدت پايين رفته است.عمق چاهها ۱۵۰ متر است؛ اما متاسفانه سطح آب تا ۲۰۰ متر در اين منطقه پايين رفته و اين نشان ميدهد كه شرايط به چه شكل است. البته ما از سازمان آب خواستهايم كه در اين مورد به ما كمك كند و اجازه دهد كه كفشكني كرده و عمق چاهها را افزايش دهيم.آب دریاچه آزادی از طریق سرریز آب قناتهای منطقه کن در غرب تهران تأمین میشود که حفر این چاهها باعث کاهش حجم آب ورودی به دریاچه شده است.
این روزها بحران آب یکی از جدیترین مشکلاتی است که ایران با آن دستوپنجه نرم میکند؛ مشکلی که دیگر به دریاچهها و رودها و آبهای زیرزمینی و آب آشامیدنی محدود نیست و حتی دریاچه مصنوعی مجموعه ورزشی آزادی که مکان اصلی تمرین قایقرانان تیم ملی بود، هم با مشکلی جدی روبرو شده است و قایقرانها میگویند در دریاچهای که پیش از این ممکن بود در آن غرق شوند و در آستانه بازیهای آسیایی هانگژو با کاهش چشمگیر حجم آب و کاهش ارتفاع روبهرو شده، به طوری که در برخی از قسمتهای دریاچه یک فرد میتواند با قدم زدن از عرض دریاچه عبور کند.
از بین رفتن محیط تمرین برای ورزشکاران قایقرانی کوچکترین و ناچیزترین رخداد ممکن ناشی از خشک شدن دریاچه آزادی خواهد بود و پیش بینی می شود از بین رفتن تدریجی این دریاچه و خشک شدن چاه های آن، به نابودی جنگل اطراف و محیط سبز پیرامون آن خواهد انجامید و پایتخت نشینان، دست کم در غرب تهران بخش عظیمی از تسویه خانه هوای خود را در آینده نزدیک از دست خواهند داد!