کیک قدرت و رسانه های نوین
در این میدان تولید محتوا ؛بسیار اهمیت یافته است و رقابت برای جذب مخاطبین بر اساس شناخت هویتی و آنالیز اطلاعات آنان به اوج خود رسیده است. فضای نوین رسانه ای بستری سازمان یافته و وسیع برای دسترسی مردم به اطلاعات و خدمات و ارتقاء شهروندی جهانی است و با اقتصاد ؛ تجارت ؛ مصرف؛ فرهنگ و سیاست و سبک زندگی ترکیب شده است. عدم شناخت فضای نوین رسانه ای و بازماندن از شناخت فرصت ها و تهدیدات آن می تواند رسانه های جمعی را باچالش های پیش بینی نشده ای روبرو سازد.
قدرت در رسانه ها و قدرت در فضای نوین رسانه ای ؛حاصل تغییرات مفهومی است که از آنها سخن به میان آمد. ترکیب مفهوم قدرت با زور و اجبار مدت هاست دررسانه ها به کنار رفته است وتعبیری یک سویه محسوب می شود که نیازمند بازنگری است ؛ این تعبیر در فضای رسانه ای تاثیرات منفی خواهد داشت چرا که بشر در چند قرن گذشته دست آوردهای بسیاری در سطوح قدرت داشته است و کشورها ,گروه ها و افراد ذینفوذ با ابزارها و روش های مدرن برای کسب هر چه بیشتر قدرت می کوشند .
رسانه های نوین فرصت تازه ای در اختیار قدرتمندان قرار داده تا بر نفوذ و قدرت طلبی خویش بیافزایند. فنون کارآمد علمی ,فضای نوین رسانه ای را ابزار دستیابی وتقسیم قدرت در جهان نموده است وکیک قدرت برای ملت هایی که دارای فناوری های رسانه ای و تسلط بررسانه های نوین نیستند؛ برش کوچک تری همراه خواهد داشت. فرایند نفوذ و دستیابی به قدرت تغییر کرده است . رسانه های نوین موجب شده اند فرهنگ و اقتصاد که اجزاء مستقل رسانه های دیروز بودند به زوج ترکیبی جدیدی در رسانه ها تبدیل شوند وبستر مبادله اطلاعات و ارتباطات قرار گیرند. مثلث زور, نفوذ و ترغیب , که همیشه بخشی از نظام سیاسی جوامع بود به سمت نفوذ و ترغیب در حوزه نظام فرهنگی و سیاسی گرایش یافته است و مثلث ارتباطات و اطلاعات و فرهنگ بر محور شناخت هویتی و ایجاد تغییرات در سبک زندگی شکل پذیرفته است. منشا قدرت ؛کلیه دارایی های محسوس و نامحسوسی مردمی است که می تواند در فضای نوین ارتباطی تجمیع و متراکم شود و بصورت ذخایر بالقوه به جریان در آمده و بالفعل گردد. اگر خوب بیاندیشیم متوجه می شویم که منبع و منشا اصلی قدرت, خداوند یکتاست و قدرت مطلقه او جهان خلقت را احاطه کرده است و قدرت آمیخته با حکمت خداوند متعال به انسان بعنوان خلیفه در زمین به امانت سپرده شده است و قدرت بشر حاصل توانایی ها و استعدادهای نهفته و فطری و توانایی های جسمی و عقل و دانش و منابع موجود در زمین است که خداوند به وی اعطا نموده است .
قدرت با حق و تکلیف و با هویت انسان و جایگاه او و با نظام هستی مرتبط شده است و پرداختن به قدرت و حق و تکلیف با نگاهی دینی و الهی می تواند افق های متعالی را در مقابل ما روشن نماید. انرژی, نیرو و کار سه عنصر مهم زندگی بشر است و بشر می داند که اگر بتواند نیرو وکار مناسب را با صرف انرژی کمتر و در فرصت زمان کوتاه تری انجام دهد دارای قدرت بیشتری خواهد بود .قدرت با سرعت و نیرو و فاصله و زمان ارتباط دارد. پس به میزانی که ما از انرژی در واحد زمان استفاده می کنیم دارای قدرت یا توان بیشتری خواهیم بود. فضای نوین ارتباطی دارای این خصیصه است. فضای مجازی مانند نظام ویژه ای است که انرژی ذخیره شده در اطلاعات و مشارکت افراد در این میدان را به کار و نیرو تبدیل می نماید و فرصت های جدیدی را در پیش روی افراد قرار می دهد. به اندازه تحرک ایجاد شده در این میدان داده ذخیره شده و افراد مشارکت کننده در این فضا دارای انرژی جنبشی می شوند و بصورت انرژی حرکتی بروز می یابد.
گسترش فضای مجازی و تحرک بیشتر آن، انرژی بیشتری را بدنبال دارد. از آنجا که فاصله ها در فضای مجازی کوتاه شده است جابجایی اطلاعات در آن به نیروی کمتری نیاز دارد و صرف نیروی کمتر در فاصله بیشتر و در مدت زمان کمتر در این فضا شتابی کم نظیر را فراهم می آورد. بدین ترتیب ما با صرف نیروی کمتری توانسته ایم کار بیشتری انجام دهیم و این توانایی جدید یا قدرت جدید بشر در فضای مجازی است که توانسته است انرژی جدیدی بنام انرژی مجازی را کشف و در این فضا بکارگیرد. سرعت انتقال دانش و اطلاعات دنیای جدیدی را شکل داده است. فن آوری های پیشرفته نقش اصلی را در مشاهده و فهم و ارتباط با جهان بدست گرفته اند .نفوذ بر فضای جغرافیایی جهان و کوتاه شدن فاصله ها و ایجاد شبکه ها و روابط فراملی از خصایص جهان امروز است.
دارندگان فضا قادرند به طور مجازی هر فضایی را به سرعت عبور کرده و مستقر شوند, در حالیکه بازماندگان از توانایی های فضایی حرکتشان کند, سنگین , غیر قابل دسترس و مقید به زمان است. شکستن محدودیت زمان و مکان می تواند قدرت اداره جهان را افزایش دهد. فن آوری های نوین ارتباطی , ماهواره ها , فیبر نوری , میکرو الکترونیک ها و رایانه ها , تشکیل شبکه های مجازی و ارتباطی بین افراد و گروهها و ارتباطات سازماندهی شده ؛ترکیبی از ماشین ها و انسان ها بوجود آورده و جریان اطلاعات و ارتباطات در محیط رسانه ای جدید با همه تنوع در یک الگوی شناختی منتشر می شود. در تجلی گاه های جدید قدرت ؛بازیگران جدیدی حضور دارند.بازیگران جدید قدرت ؛ آحاد مردم و گروه ها و سازمان ها و هویت های مختلف و ایدئولوژی ها و فرهنگ ها و ارزش ها و باورها هستند. شناخت این فضا اهمیت دارد ؛ در فضای مجازی برای کسب و بازیابی و جریان و مسیریابی قدرت؛ ابزارهای و منابع بکار گرفته می شوند تا موجب قدرت افزایی شوند. بدون تردید انگیزه های روشن ما در راستای باورها و ارزش های الهی است.
سکولاریسم جهانی بر شبکه تار عنکبوتی ارتباطات مجازی تکیه زده و ارتباطات انسانها را بجای ارتباط با منابع وحی به سوی غیرخدا هدایت می نماید. در این شرایط شبکه مجازی اینترنت وَهن شبکه وصل الهی شده است و با ادراکات خیالی و ادراکات وَهمی قدرت استنباط عقلی را از آحاد بشر سلب نموده است. با تحولات و اقدام عملی برای دستیابی به اهداف الهی در آینده نیازمند حضور فعال در این عرصه ها و مهار قدرت در نظام حاصل از فن آوری های نوین هستیم. باید به این نکته توجه کرد که سیر حرکت فناوری های نوین به گونه ای است که آحاد جامعه بشری مجبور است تا بخش بزرگی از نیازهای دانشی , اطلاعاتی , علمی و نیز ارتباطات خودش را از این شبکه دریافت نماید و باید دانست که بخش اعظمی از این شبکه بر پایه وهم و وهن است و جایگاه وحیانی آن یا تعریف نشده است و یا سیستم حاکم بر آن نمی گذارد این جایگاه تعریف شود ؛ لذا موحدین جهان باید نقش تاریخی خودشان را در جهت ایجاد جایگاه وحیانی در این شبکه ایفاء نمایند. منابع قدرت از اهمیت فراوانی برخوردارند….
برای بهره گیری از بقیه مطالب به کتاب کیک قدرت و رسانه های نوین مراجعه فرمایید یا به ایمیل fardroo@hotmail.comتماس حاصل فرمایید