نگاهی به برنامه های توسعه از زاویه فرهنگی – محسن فردرو

نگاهی به برنامه های توسعه از زاویه فرهنگی

دیدگاه های  محسن فردرو در گروه پژوهشی توسعه بومی

زمانی که از برنامه ریزی توسعه یا پیشرفت صحبت می کنیم در واقع از مدیریت تغییر صحبت می کنیم؛ مدیریت تغییر با این عنوان که جهان در حال تغییر و تحولات زیادی است و کاملا پویاست و ما با جهان ایستایی رو به رو نیستیم. شرایط داخلی و خارجی به شدت ناپایدار و همواره در حال تغییر است، تحولات فناوری، کاهش منابع، افزایش خطرات زیست محیطی، رقابت های شدید جهانی و پیشرفت های علوم ما را با تغییر رو به رو می کند و ما مجبوریم این تغییر را تا جایی که ممکن است مدیریت کنیم.

بنابراین می توانم بگویم که برنامه ریزی برای توسعه و پیشرفت یک نوع مدیریت تغییر یا نوعی برنامه ریزی برای کنترل تغییر یا هدایت تغییراست. برای اینکه تغییرات در مسیرهایی که به اهداف ما نزدیک باشد انجام شود. از همین جا بحث عناصر فرهنگی در توسعه شروع می شود ، زیرا ما هنوز در جامعه ای زندگی می کنیم که افرادی پذیرش تغییر را ندارند و آن را نمی پذیرند. در واقع احساس می کنند که با یک جهان ایستایی روبه رو هستند و همه چیز دست آنهاست و می توانند در مقابل تغییر مقاومت کنند و نیازی هم نیست به تغییر فکر کنند. پذیرش یا عدم پذیرش تغییر نوعی  عنصر ذهنی و فرهنگی است که با آن روبه رو هستیم؛ این عنصر فرهنگی می تواند در مسیر آینده باعث موفقیت یا عدم موفقیت کشور شود.

در موضوع تغییر با دو دسته کلان نیروهای حاضر در تغییر رو به رو هستیم که میزان اثربخشی آنها متفاوت است. بخشی از این نیروها، نیروهای رشد دهنده و در مسیر تغییر هستند و عده ای از این نیروها نیز، نیروهای محدود کننده تغییر یا نیروهای متعادل کننده هستند. پس اگر در مورد مدیریت تغییر صحبت می کنیم در واقع در حوزه نیروهایی صحبت می کنیم که بخشی از آنها هماهنگ و در راستای تغییر و بخشی از آن در محدودیت تغییر عمل می کنند….

 

می توانید مطلب کامل را در ماهنامه شماره 18 جلا مطالعه نمایید

Hide picture