فضیلت ماه مبارک رمضان

نویسنده : داوود سلیانچی

ماه رمضان یکی از مقدس ترین ماه های سال برای مسلمانان به شمار می رود.  در ماه رمضان، مسلمانان نزول قرآن را گرامی می دارند و در ساعات نور خورشید از غذا و نوشیدنی روزه می گیرند تا وسیله ای برای تقرب به خدا و پرورش خویشتن داری، شکرگزاری و شفقت نسبت به افراد کم بخت باشند.  رمضان ماه تجدید روحی شدید با تمرکز بیشتر بر عبادت است که در طی آن مسلمانان وقت بیشتری را صرف خواندن قرآن و اقامه نمازهای خاص می کنند. کسانی که نمی توانند روزه بگیرند مانند زنان باردار یا شیرده، بیماران یا افراد مسن و کودکان از روزه گرفتن معاف هستند.

رمضان نهمین ماه از تقویم اسلامی است که بر اساس یک سال قمری 12 ماهه تقریباً 354 روزه است.  از آنجایی که سال قمری 11 روز کوتاهتر از سال شمسی است، هر ماه قمری هر سال 11 روز زودتر حرکت می کند. 33  سال شمسی طول می کشد تا ماه های قمری یک چرخه کامل را تکمیل کنند و به همان فصل برگردند. ماه به طور سنتی بر اساس رویت ماه جدید شروع و پایان می یابد .با این حال، در سال های اخیر، بسیاری از مسلمانان از تاریخ از پیش تعیین شده بر اساس محاسبات نجومی پیروی می کنند. برای تاریخ شروع و پایان ماه رمضان امسال، به تقویم تاریخ های مهم اسلامی ما مراجعه کنید .

ماه رمضان، ماه روزه و نماز و تلاوت قرآن، ماه رهایی و مغفرت، ماه صدقه و احسان، ماهی که درهای بهشت ​​گشوده می شود و نیکی ها در آن زیاد می شود. اشتباهات برطرف می شود، ماهی که در آن دعا مستجاب می شود و درجات آن بالا می رود و بدی ها بخشیده می شود.

ما اکنون در ماه بزرگ و پر برکتی هستیم، ماه رمضان، ماه روزه و دعا و تلاوت قرآن، ماه رهایی و مغفرت، ماه صدقه و احسان، ماهی که درهای آن بهشت گشوده می شود و حسنات زیاد می شود و خطاها از بین می رود، ماهی که دعاها مستجاب می شود و درجات آن بالا می رود و مغفرت در آن است و شامل اعمال بد است، ماهی که خداوند متعال در آن انواع نعمت ها را به بندگانش ارزانی می دارد. و در آن به دوستان خود هدایایی می بخشد، ماهی است که خداوند روزه را از ارکان اسلام قرار داد، پس برگزیده خداوند آن را روزه گرفت و مردم را به روزه آن امر کرد. و ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ فرمود هر كه از روي ايمان و طلب ثواب روزه بگيرد خداوند گناهان گذشته او را مي آمرزد و هر كه از روي ايمان و طلب ثواب آن را بجا آورد خداوند گناهان گذشته او را مي آمرزد يك ماه. شبی است که در آن شبی بهتر از هزار ماه است، هر که از خیر آن محروم شود از آن محروم است، پس آن را با شادی و شادی و عزم خالصانه به روزه و نماز پذیرایی کنید و در آن برای انجام کارهای خیر رقابت کنید. و تعجیل در آن به سوی توبه خالصانه از همه گناهان و بدی ها و نصیحت و همکاری در آن، نیکی و تقوا، سفارش به امر به معروف و نهی از منکر، و دعوت به نیکی، پس تا به کرامت و اجر بزرگ دست یابید.

روزه داراي فوايد فراوان و حكمت عظيمي است كه از آن جمله مي توان به تهذيب نفس، تهذيب و تهذيب آن از اخلاق ناپسند از قبيل منكرات، تكبر و بخل و عادت دادن به اخلاق والايي مانند صبر، بردباري، سخاوت، سخاوت و مجاهدت با آن اشاره كرد.

روزه فوائد و حکمت های فراوانی دارد که از آن جمله می توان به تهذیب نفس و تهذیب و تهذیب آن از اخلاق ناپسند مانند منکر و تکبر و بخل و عادت دادن آن به اخلاقیات والا مانند صبر و بردباری و سخاوت و سخاوت و سخاوت اشاره کرد. مجاهدت با نفس در آنچه خدا را خشنود می سازد و انسان را به او نزدیک می کند.

از فواید روزه این است که بنده خود و نیاز و ضعف و فقر خود را نسبت به پروردگارش بشناسد و نعمت بزرگ خداوند را بر او یادآوری کند و نیاز برادران فقیر خود را نیز یادآوری کند. لازم است شکر خدای متعال را به یاد آورد و در اطاعت از او از عنایات او یاری جویید و برادران فقیر خود را دلداری دهد و با آنان مهربانی کند، خداوند متعال در این جمله خود به این فواید اشاره کرده است: ای کسانی که ایمان آورده اید مقدر کرده اید. روزه می گیری همان گونه که بر پیشینیان مقرّر شده بود تا  پرهیزگار شوی (بقره: 183) پس خداوند متعال فرمود که روزه بر ما واجب شده است تا از او سبحان الله بترسیم، این نشان می دهد که روزه گرفتن. وسيله تقوا است و تقوا عبارت است از: اطاعت از خدا و رسولش با انجام آنچه امر فرموده و ترك آنچه نهي كرده از عبادت به خداوند متعال، عشق، رغبت و هيبت و بدين ترتيب بنده از عذاب و غضب خدا مي ترسد.روزه شاخه بزرگی از تقوا و تقرب به پروردگار متعال و وسیله ای قدرتمند برای تقوا در سایر امور دین و دنیا است.

پیامبر اکرم ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ می فرماید که روزه برای روزه دار آمده و وسیله پاکی و پاکدامنی اوست . قدرت ایمان تقویت می شود و اطاعت مؤمنان به واسطه آن زیاد می شود و نافرمانی به واسطه آن کاهش می یابد.

روزه غیر از موارد فوق فواید زیادی دارد که برای شخص بصیر ظاهر می شود، از جمله اینکه بدن را از شوخ طبعی پاک می کند و به آن سلامت و نیرو می بخشد، بسیاری از پزشکان به این امر اعتراف کرده اند و بسیاری از بیماری ها را با آن درمان کرده اند و آیات بسیاری. و در فضيلت و وجوب آن رواياتى وارد شده است، خداوند متعال فرمود: اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، روزه بر شما واجب شده است، همان گونه كه بر پيشينيان شما مقرر شده بود ، باشد كه چند روز پرهيزگار شويد . بقره: 183، 184 تا اینکه خداوند متعال فرمود: ماه رمضان، همانا در آن قرآن نازل شده است که هدایت مردم و دلایل روشن هدایت و معیار است، پس هر که از شما شاهد این ماه باشد، به او برسانید. روزه بگیر و هر کس مریض باشد یا در سفر باشد، چند روز دیگر، خداوند برای تو آسانی می‌خواهد و برایت سختی نمی‌خواهد، و تا آن عدد را کامل کنی و خدا را تسبیح گوی که تو را هدایت کرده است و شکر  (بقره: 185)

رسول خدا ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ. درود خدا بر او فرمود: اسلام بر پنج چیز بنا شده است: شهادت به اینکه معبودی جز خدا نیست و محمد رسول الله است، برپایی نماز، پرداخت زکات، روزه رمضان و حج خانه . از آن حضرت صلی الله علیه و آله ثابت شده است که فرمود: هر کاری از بنی آدم برای اوست، یک حسنه ده برابر تا هفتصد برابر می شود، خداوند متعال می فرماید: مگر روزه. زیرا برای من است و من برای آن اندوهگینم، او آرزوها و غذای خود را به خاطر من رها کرد، روزه دار دو لذت دارد: شادی هنگام افطار و شادی هنگام ملاقات پروردگار .

پیامبر ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ فرمود: چون ماه رمضان آغاز شود درهای بهشت ​​گشوده و درهای جهنم بسته و شیطان به زنجیر کشیده می شود . از پیامبر ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ روایت کرده که فرمود: چون شب اول ماه مبارک رمضان است، شیاطین و جنیان طغیانگر به زنجیر کشیده می شوند. درهای بهشت ​​گشوده می شود و هیچ دری از آن بسته نمی شود و درهای جهنم بسته می شود و هیچ دری از آن باز نمی شود و منادی ندا می دهد: ای جوینده خیر بیا و ای طالب شر. کوتاه می شود و خداوند او را از آتش می رهاند و هر شب چنین می شود . پیامبر ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ فرمود: هر که از روی ایمان و ثواب، رمضان را روزه بگیرد، خداوند گناهان گذشته او را می بخشد. و هر کس از روی ایمان و طلب ثواب ماه رمضان را بجا آورد، خداوند گناهان گذشته اش را می آمرزد و هر کس شب قدر را از روی ایمان و ثواب بخواند، خداوند گناهان گذشته اش را می آمرزد. و برای خواندن نماز در ماه رمضان حد خاصی وجود ندارد، بر اساس آنچه که پیامبر ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ فرمودند وقتی از او در مورد نماز شب سؤال شد، فرمود:  دو به دو، پس اگر یکی از شما از طلوع فجر می ترسد، یک رکعت نماز می خواند، و کافی است آنچه را که خوانده است بجا آورد .

اما بهترین کاری که پیامبر اکرم ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ انجام می داد و در اکثر شب ها انجام می داد که یازده رکعت با اطمینان خاطر در ایستادن و نشستن و رکوع و سجود و قرائت و عدم عجله است. زیرا روح نماز با قلب و خشوع در آن و انجام آن چنان که خداوند مقرر فرموده است با اخلاص و اخلاص و رغبت و هیبت و حضور قلب است. همان گونه که خداوند متعال فرمود: همانا مؤمنان رستگار شدند –  کسانی که در نماز خشوع کردند  (مؤمنون: 1، 2) و پیامبر ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ فرمود:  و من ساختم آرامش چشمم در نماز و به ستمگر در نمازش گفت: اگر به نماز ایستادم، وضو بگیر، سپس رو به قبله باشم و تکبیر بگویم، سپس هر چه را که برایت آسان است بخوان. قرآن، سپس رکوع کن تا در حال زانو زدن آسوده شوی، سپس برخیز تا ایستاده بایستی، سپس سجده کن تا آسوده شوی در حال سجده، سپس برخیز تا آرام بنشینی، سپس سجده کن تا آسوده شوی و سجده کن. این کار را در تمام نماز خود انجام دهید .

مسلمانان باید این ماه بزرگ را بگیرند و با انواع عبادت و قرب آن را تسبیح دهند، زیرا این یک ماه است. ماه بزرگی که خداوند میدان عبادتی قرار داده است که در آن به مسابقه طاعت و رقابت در آن با انواع نیکی ها و افزایش نماز و زکات و خواندن قرآن و نیکی کردن به فقرا می پردازند. و نیازمندان.و یتیمان.

روزه‌دار باید نماز و زکات و ذکر و استغفار زیاد کند تا از وقت و رغبت برای چند برابر شدن حسنات استفاده کند و خالق زمین را خشنود سازد. و بهشت از هر چیزی که روزه را کم می کند و ثواب را تضعیف می کند و خداوند متعال را به همه گناهان خشمگین می کند، از قبیل غفلت در نماز، بخل در زکات، رباخواری، مصرف مال یتیمان، انواع ظلم، نافرمانی پدر و مادر، قطع رابطه فامیلی،  غیبت، تهمت، دروغ، شهادت دروغ، ادعای دروغ و سوگند دروغ،….

مسلمانان در پایان ماه مبارک رمضان یکی از اعیاد مهم خود به نام عید فطر یا «جشن افطار» را جشن می گیرند. کودکان به طور سنتی لباس های نو، پول یا هدایایی از والدین، اقوام و دوستان دریافت می کنند. در صبح روز عید نماز و خطبه ویژه برگزار می شود و به دنبال آن جشنی اجتماعی معمولاً در یک پارک یا سالن بزرگ برگزار می شود. غذا، بازی‌ها و هدایایی برای کودکان بخش‌های مهم جشن هستند، زیرا دوستان و خانواده روز را با معاشرت، غذا خوردن و ملاقات با آشنایان قدیمی می‌گذرانند.

Hide picture