رویکرد شبکه ای به امور جاری- به روایت دکتر علی نیکوئی
پیرو درخواست سایت فکرورزی از جناب آقای دکتر علی نیکوئی مبنی بر ثبت تجربه ها و دیدگاه متخصصان و نخبگان ، ایشان محبت فرموردند فایل صوتی دوم را در ادامه موضوع اهمیت مستند سازی برای سایت فکرورزی ارسال نموده .ضمن تشکر با توجه به اهمیت دیدگاه ایشان ، متن مکتوب آن برای بهره برداری علاقمندان تقدیم می شود:
هجدهم دی ماه 1402
مایلم در ادامه پیام قبلی در ابتدا به یک نکته ی مهم دیگر اشاره کنم که در رابطه با همان موضوع مستند سازی می باشد و آن عبارت است از راهبردهای مهم ومؤثر””همکاری و هماهنگی”” در همه جا و در همه زمینه ها، در کار های شخصی وعمومی و در بخش خصوصی و به ویژه دولتی ! دو راهبرد ضروری که ما را قادر می سازد به اهداف مان دسترسی پیدا کنیم . دو راهبردی که متاسفانه در ایران نمودی بسیار ضعیف دارند و در خیلی زمینه ها اصلا وجود ندارند و همین امر باعث رکود کارها ، جلوگیری از پیشرفت کار ها، هزینه بر بودن پروژه ها ، طرح ها و برنامه ها می شود . در این ارتباط نقش رویکرد شبکه ای به امور جاری نیز شفاف تر می شود.
در این مورد نیزبا بیان نمونه ای عینی به اثربخشی “”ارتباطات شبکه ای““ اشاره می کنم. چند روز پیش تقریباً همزمان با انتشار خبر تألیف جدید آقای دکتر فردرو، در حین رانندگی درون شهری از طریق رادیو خبری را شنیدم مربوط به حضور تعدادی از اعضای صنف مستند ساز در جلسه ای با رئيس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران. در آن جلسه به این مسئله اشاره شده بود که متاسفانه مستندات ما با تحقیق همراه نیست و بر لزوم حرکت تحقیقاتی اصولی در رابطه با مستندات تأکید و قرار شده بود طرح آن توسط صنف مستند سازان ارائه شود . طبق خبر یاد شده در بالا ،رئیس سازمان صدا و سیما نیز اعلام کرده بود از این حرکت حمایت می کند. من بلافاصله باتوجه به پیش زمینه قبلی ، با آقای دکتر فردرو به صورت تلفنی صحبت کردم و این خبر را به ایشان منتقل و پیشنهاد کردم با صنف وارد گفتگو شوند. در این صورت حتی اگر تبادل نظرات در جلسه مورد اشاره در سازمان صدا و سیما پیرامون سینمای مستند حوزه هنری بوده باشد ، می توان با رویکرد عام به مستند سازی ، حوزه فعالیت های تحقیقاتی را گسترش داد. ضمناً گویا حوزه هنری صاحب مرکز مستند سازی می شود.ملاحظه می فرمائيد که یک دقت و انتقال کوچک خبری در یک شبکه کوچک ارتباطات در اثر پیگیری و احساس مسؤلیت ، می تواند موجب حرکتی گسترده در سطح ملی و همکاری و هماهنگی بین حوزه های گوناگون شود.
با توجه به اهمیت ویژه راهبردهای همکاری و هماهنگی در ابعاد گوناگون و اثرات منفی ناشی ازفقدان و یا ضعف آنها ، برای مثال نمونه عینی دیگر در مورد جایگاه همکاری و هماهنگی در طرح های توسعه متوازن فضای روستائي در ایران مورد بررسی کوتاه قرار می دهیم . متأسفانه در ایران همکاری و هماهنگی بین دستگاهای اجرائي دولتی و همچنین در بخش خصوصی به طور اعم و در حوزه توسعه روستائي به طور اخص بسیار ضعیف است و در اکثر موارد در اصل وجود ندارد .
بنابراین علیرغم هزینه های قابل توجه که در رابطه با عمران و توسعه فضاهای روستائي می شود ، ولی اثربخشی مطلوب حاصل نمی گردد و تخلیه روستاها و افزایش مهاجرت و حاشیه نشینی در شهرها تداوم دارد. عوامل منفی مؤثر در ناکامی ها عدیده هستند. به نظر اینجانب بزرگترین عامل منفی، فقدان همکاری وهماهنگی دستگاه ها اجرايي در راستای سوء مدیریت از یک سو و عدم ویا ضعف همکاری و هماهنگی مردم بومی و ذی نفعان فضای روستائي در فرایند برنامه ریزی و اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی و توسعه ای از سوی دیگر می باشد. یکی از مسؤلان عالی رتبه معاونت توسعه روستائي و مناطق محروم در نهاد ریاست جمهوری در جلسه ای که با ایشان داشتیم در پاسخ به سؤالی در مورد موقعیت همکاری و هماهنگی دستگاه های اجرائي و مردمی در روستا ها ، مضمون گفته های ایشان عبارت بود : حدود پنجاه دستگاه اجرایی و حدود هشت هزار موسسه خیریه و سمن ها در سطح روستا ها در تمام کشور فعالیت دارند و هیچکدام با هم همکاری ندارند.
بدین ترتیب پنجاه دستگاه اجرایی در روستا های کشورهرکدام بدون نگاه سیستمی و یکپارچه به عمران و توسعه ، به سلیقه خود از بودجه ای که در اختیار دارد هزینه می کند. اگر به جای تکروی ها ، همه دست اندر کاران طرح ها و پروژه های عمرانی و توسعه ای با همکاری و هماهنگی همدیگر فرایند عمران و توسعه را با همکاری و هماهنگی اهالی بومی و متناسب با مزیت های روستا ها به سر انجام می رساندند، در نتیجه مشکلات مردم به صورت هدفمند حل می شد و طرح ها و پروژه ها نیز با سرعت بیشتر، کیفیت بالاتر و هزینه های کمتر اجرا می گردید.
موضوعات محوری: همکاری و هماهنگی ، تحقیق در مستندسازی ، ارتباطات شبکه ای
نمونه های عینی: عمران و توسعه متوازن روستائي ، اخبار صنف مستند سازان
مستند سازی به روایت دکتر علی نیکوئی