رشد شناختی ( ادراکی) چیست؟
نویسنده : داوود سلیانچی
شاید اصطلاح رشد شناختی را تقریبا در تمام مطالب خواندنی والدین که دنبال می کنید، چندین بار دیده باشید. اگر هنوز در این فکر هستید که این چیست، در اینجا کمی به شما کمک می کنیم.
در ادامه با ما همراه باشید تا به تمامی سوالات شما پاسخ دهیم؛ از “رشد شناختی چیست” گرفته تا اینکه چگونه می توانید به عنوان یک پدر و مادر بر آن تاثیر بگذارید.
توسعه شناختی ( ادراکی) چیست؟
وقتی نوزادی به دنیا میآید هیچ شناختی از چیزی ندارد ، اما با بزرگتر شدن و تجربه چیزهای بیشتری شروع به درک بهتر آنها میکند. به عبارت ساده تر، رشد شناختی فرآیندی است که از طریق آن کودک دانش را کسب می کند و یاد می گیرد که چگونه از آن استفاده کند. همچنین به فرآیند یادگیری بیشتر در مورد جهان و توسعه قدرت استدلال و حل مسئله در میان بسیاری دیگر اشاره دارد.
در کودکان، مهارتهای شناختی در طول زمان همراه با سایر مهارتهای آنها مانند راه رفتن و صحبت کردن رشد میکند.
چرا رشد شناختی مهم است؟
ما با توانایی های عمومی برای تعامل با دنیای اطراف خود متولد می شویم. به این موضوع فکر کنید – آیا تا به حال نوزادی را در ماه های اولیه دیده اید؟ آنها می توانند به چیزهایی دست بزنند، با دیدن چهره مادرشان لبخند می زنند و وقتی ناراحت نیستند گریه می کنند. تقریباً به نظر می رسد که این نوزادان جوان تصور ذاتی از آنچه باید در شرایط خاص انجام دهند دارند. سپس از محیط اطراف خود استفاده می کنیم تا این توانایی را در چیزی بزرگتر پرورش دهیم – یاد می گیریم خزیدن، راه رفتن، دویدن، صحبت کردن و غیره.
سوال این است که در طول این فرآیند رشد چه اتفاقی می افتد که به ما امکان می دهد به تدریج توانایی های شناختی خود را بهبود بخشیم؟ چگونه می توان از ندانستن نحوه عملکرد خارج از خانه خود (یک نوزاد یک ساله را نمی توان در خانه تنها گذاشت) به توانایی ترک خانه و دانستن چگونگی انجام کاره ای روزمره رسید؟
رشد شناختی مطالعه فرآیندهای ذهنی است که اساس رفتارهای خاص را تشکیل می دهد. بر طیف وسیعی از توانایی های انسان از جمله یادگیری، حل مسئله، به خاطر سپردن و استفاده از زبان تمرکز دارد.
اما چرا رشد شناختی مهم است؟ خوب، به این دلیل است.
- این کار به کودک شما کمک می کند تا توانایی تمرکز و درک با منطق را پیدا کند.
- این کار به او کمک می کند تا نحوه پردازش رویدادها و موقعیت ها را درک کند و براساس آن عمل کند.
- این کار به او در درک علت و معلول کمک می کند و در نهایت مهارت های تحلیلی او را بهبود می بخشد.
- تقویت مهارت های شناختی با نمرات و عملکرد بهتر در دانشگاهیان مرتبط است
به طور کلی، رشد شناختی مطلوب می تواند به کودک شما کمک کند تا مهارت ها و طرز فکر لازم را برای ادامه و داشتن یک زندگی سازنده و رضایت بخش در بزرگسالی توسعه دهد.
انواع رشد شناختی چیست؟
طبق نظریه ژان پیاژه، کودکان با رشد چهار مرحله کلیدی رشد شناختی را پشت سر می گذارند. اینها هستند-
- دوره حسی حرکتی که بین 0-2 سالگی ایجاد می شود
- دوره قبل از عمل، که بین 2-7 سال پیشرفت می کند
- مرحله عملیاتی بتنی که بین 7-11 سالگی اتفاق می افتد
- مرحله عملیاتی رسمی، که در 11 سال به بالا رخ می دهد.
برخی دیگر از نظریه پردازان رشد شناختی را به سه جزء تقسیم می کنند. مرحله اول مرحله حسی حرکتی است که از بدو تولد شروع می شود و تا حدود دو سالگی کودک ادامه می یابد. در طی این مرحله، نوزادان ماندگاری اشیاء را ایجاد می کنند (درک این که اشیاء هنوز وجود دارند حتی اگر دیده نشوند). روانشناسان معتقدند که عملکرد کودک در تست های هوش سنتی می تواند به طور دقیق سطح توانایی شناختی او را در این دوره زمانی منعکس کند.
در مرحله بعد، از حدود دو تا هفت سالگی، کودکان شروع به رشد توانایی تفکر منطقی خود می کنند. این نشان دهنده آغاز چیزی است که ژان پیاژه ( روانشناس) آن را مرحله پیش از عملیات عینی می نامد. برای اینکه به کودکان فرصت کافی برای یادگیری این مهارت ها بدهد، ژان پیاژه بازی ها و پازل های زیادی شامل اشکال، ریاضی و تطبیق طراحی کرد.
در مرحله بعدی رشد شناختی، که تا سن مدرسه ابتدایی ادامه می یابد، کودکان در استدلال منطقی و پردازش اطلاعات مهارت بیشتری پیدا می کنند. پیاژه این مرحله را مرحله عملیات انضمامی نامید، زیرا کودکان توانایی حل مسائلی را که پاسخ های قطعی دارند، بدون اینکه تحت تأثیر عوامل دیگر قرار گیرند، پرورش می دهند.
آنها قادر به سازماندهی دنباله های عددی، طبقه بندی اشیاء بر اساس معیارهای خاص، مرتب کردن اشکال بر اساس قوانین خاص، حفظ کمیت اعداد در هنگام شمارش مجموعه های بزرگتر از اشیاء، درک مفاهیم ساده ریاضیات انتزاعی (مانند جمع یا تفریق)، درک دنباله های زمانی (مانند). به عنوان “اول” یا “قبل”)، اصل بقای را درک کنید (که کمیت عددی حتی پس از وقوع مبادله ثابت می ماند) و ظاهر را از واقعیت متمایز کنید. مرحله عملیاتی ملموس عموماً از اوایل کودکی تا حدود سوم ابتدایی ادامه دارد.
مرحله نهایی رشد شناختی، عملیات رسمی نامیده می شود که از حدود 11 یا 12 سالگی شروع می شود و تا بزرگسالی ادامه می یابد. در این دوران، نوجوانان شروع به یادگیری نحوه تفکر انتزاعی و استدلال سیستماتیک می کنند. آنها بهتر می توانند از استدلال استقرایی (با اعمال قواعد کلی برای مسائل خاص) و استدلال قیاسی (با اعمال قواعد کلی در موقعیت های فرضی) استفاده کنند.
در ابتدا، آنها قادرند تنها سناریوهای عینی را هنگام استفاده از استدلال استقرایی در نظر بگیرند. برای مثال، اگر بدانند که برخورد با اشیاء با هم باعث ایجاد آتش می شود، ممکن است بتوانند علت روشن شدن کبریت را بگویند، اما اگر ببینند که شخص دیگری در یک اتاق تاریک کبریت روشن می کند، نه. با این حال، هنگامی که کودکان به سنین نوجوانی می رسند، توانایی استدلال انتزاعی را توسعه می دهند و می توانند درک کنند که شخصی که در اتاقی تاریک به کبریت می زند، آن را روشن می کند زیرا نور می خواهد.
پنج مهارت شناختی چیست؟
چندین مهارت شناختی وجود دارد، نه فقط پنج مهارت . این مهارت های اصلی است که مغز برای یادگیری نحوه خواندن، فکر کردن، نوشتن، استدلال و تصمیم گیری استفاده می کند.
پنج مهارت شناختی که مهمترین آنها برای رشد کودکان است عبارتند از:
- تفکر انتقادی که شامل تحلیل، ترکیب و ارزیابی است
- ارتباطات که شامل گوش دادن، خواندن، نوشتن و صحبت کردن است
- خود تنظیمی که شامل کنترل تکانه و نظارت بر خود است
- انگیزه، که مستلزم جهت دهی به هدف و تداوم است
- برنامه ریزی و سازماندهی که شامل مدیریت زمان و شروع کار است
رشد شناختی در دوران کودکی چیست؟
ژان پیاژه یکی از اولین روانشناسانی بود که رشد شناختی را در کودکان خردسال (قبل از تولد تا 8 سالگی) مورد مطالعه قرار داد. او معتقد بود که دانش ما از تعامل با دنیای اطراف ما ناشی می شود، بنابراین با رشد کودکان، دانش خود را از تجربیات خود می سازند. تاکید بر تفکر فردی در دوران رشد کودک در مرکز نظریه پیاژه قرار دارد.
از نظر او، چهار مرحله از رشد شناختی وجود دارد که هر کودک به طور متوالی در دوران اولیه کودکی طی می کند و این مراحل مربوط به سنین خاصی است.
ایده های جدیدتر در مورد رشد شناختی در اوایل دوران کودکی نیز بر اهمیت تعاملات اجتماعی تأکید می کند، اما نشان می دهد که تفکر کودکان به جای اینکه صرفاً توسط بلوغ بیولوژیکی هدایت شود، توسط ورودی های خاص فرهنگ شکل می گیرد. رشد شناختی از طریق این تعاملات پویا بین کودکان و محیط آنها صورت می گیرد.
محیطی که در آن زندگی می کنیم نقش مهمی در رشد شناختی ما دارد. هرچه بیشتر در معرض محرکها قرار بگیریم، ذهن ما بیشتر میتواند بیاموزد. قرار گرفتن در معرض محیط های جدید فرصت هایی را برای یادگیری و توسعه قابلیت های شناختی فراهم می کند. این امر به طور قابل توجهی بر موفقیت یا عدم موفقیت یک فرد در زندگی تأثیر میگذارد، زیرا تعیین میکند که آن فرد در برقراری روابط شخصی، داشتن شغل، هماهنگی با صورت حسابها و غیره چقدر موفق است.
چگونه بازی بر رشد شناختی تأثیر می گذارد؟
احتمالاً قبلاً حدس زده اید – بازی نقش فوق العاده مهمی در رشد شناختی کودک شما دارد. این یکی از راه های اولیه است که کودک شما دنیای اطراف خود را درک می کند و از طریق بازی است که او اشیاء و موقعیت های اطراف خود را بیشتر کشف و درک می کند.
درگیر شدن در زمان بازی می تواند بر توانایی کودک شما در تفکر، درک و حتی برقراری ارتباط تأثیر بگذارد.
چگونه والدین می توانند رشد شناختی را تشویق کنند؟
کودکان بسته به سنشان نیازها و توانایی های متفاوتی دارند. اولین قدم برای کمک به رشد تواناییهای شناختی کودکان، یادگیری و درک نیازها و تواناییهای کودک در حین رشد است که مسلماً میتواند کمی گیجکننده و حتی گاهی طاقتفرسا باشد.
به عنوان یک والدین، در اینجا نحوه کمک به بهبود رشد شناختی در فرزندتان آمده است.
- بازی وانمودی را تشویق کنید، که به رشد فانتزی، تخیل و خلاقیت کمک می کند
- به کودک خود کمک کنید تا در استفاده از زبان راحت باشد. از کتابها کمک بگیرید تا نامها را با اشیاء مختلف مرتبط کنند. کلمات را به صورت متحرک و با تاکید بیان کنید.
- آهنگ هایی را با هم بخوانید که شامل اعمال است. بر ایجاد ارتباط بین کلمه و عمل تمرکز کنید.
- کودک خود را درگیر کارهای حل مسئله مانند پیدا کردن یک اسباب بازی پنهان کنید که مهارت های استدلال منطقی را افزایش می دهد.
- همچنین میتوانید با پنهان کردن اسباببازیها زیر پتو و درخواست از کودکتان برای پیدا کردن آنها، آگاهی فضایی کودکتان را افزایش دهید.
- با هم کتاب بخوانید. کتاب هایی را انتخاب کنید که تجربه حسی را نیز به فرزندتان ارائه دهند.
- درگیر شدن در فعالیت های ساده مانند حل پازل یا مرتب کردن دانه های رنگ های مختلف در فنجان های پلاستیکی مختلف نیز می تواند برای کودکان نوپا مفید باشد.
به یاد داشته باشید که نوزادان از طریق فعالیت های حسی ساده محیط خود را کشف می کنند. همانطور که کودکان بزرگتر می شوند، والدین می توانند آنها را به شرکت در فعالیت های شناختی پیچیده تر تشویق کنند. مهم ترین کاری که والدین برای تشویق رشد شناختی در فرزندانشان باید انجام دهند این است که صبور باشند و مایل باشند یک فعالیت را بارها تکرار کنند.
و البته بازی در فضای باز همیشه می تواند کمک کننده باشد. کودکان کنجکاوی طبیعی دارند. اجازه دهید آن ها با سرعت خودشان کاوش کنند، بدون اینکه آن ها را بیش از حد مجبور کنند، یا بیش از حد محافظ باشند.
چگونه زمان صفحه نمایش بر رشد شناختی تأثیر می گذارد؟
ابزارهای الکترونیکی در سال های اخیر بسیار تکامل یافته اند و از یک منبع سرگرمی به ابزاری حیاتی در صنعت آموزش تبدیل شده اند. به طور بالقوه همه مطالب مطالعه فرزند شما را می توان به صورت آنلاین پیدا کرد، و جالبتر این واقعیت است که مطالب را قابل ارائه تر و قابل درک تر می کند، اگر نه بیشتر.
بدون شک، نقطه ضعف استفاده از ابزارهای الکترونیکی و قرار گرفتن در معرض نمایشگر به صورت روزانه همچنان وجود دارد. با این اوصاف، احتمالاً از خود میپرسید که آیا این همه زمان روی صفحه نمایش واقعاً تأثیر قابلتوجهی بر رشد شناختی فرزندتان دارد یا خیر.
تعداد شگفت انگیزی از مطالعات وجود دارد که استفاده از ابزارها در سال های اولیه زندگی را با همه چیز از اختلال در رشد مهارت های حرکتی و سایر تاخیرهای رشد گرفته تا تاخیر در ارتباط و مشکلات زبان مرتبط می دانند. برخی از کارشناسان همچنین ادعا می کنند که تماشای صفحه نمایش در کودکان نوپا و در حال رشد می تواند توانایی های استدلال و تفکر آنها را کاهش دهد و همچنین توانایی آنها را برای پردازش زبان مختل کند. مشخص شد کودکانی که بیشتر از صفحه نمایش استفاده میکنند، قشر نازکتری دارند – ناحیه مغز مسئول تفکر انتقادی و استدلال.
علاوه بر این، افزایش زمان نمایشگر میتواند منجر به اختلال در چرخه خواب، تغییرات رفتاری و حتی عدم تعادل عاطفی در کودکان شود.
در حالی که همه اینها قابل درک است، اما این یک واقعیت است که محدود کردن زمان استفاده از صفحه نمایش در کودکان اکنون دشوارتر شده است. با تلاش برای ایجاد تعادل بین زمانی که فرزندتان به صورت آفلاین و آنلاین می گذراند، شروع کنید. اگر زمان صفحه نمایش را ارائه می دهید، از نظر انتخاب محتوایی که فرزندتان در معرض آن قرار می گیرد، آن را عاقلانه برنامه ریزی کنید.
چگونه خواندن بر رشد شناختی تأثیر می گذارد؟
مطالعه بدون شک یکی از بهترین کارهایی است که می توانید به عنوان والدین برای حمایت از رشد شناختی و کلی فرزندتان انجام دهید. چه خواندن یک داستان خوب قبل از خواب یا فقط اشاره به تصاویر مختلف در یک کتاب تصویری و نامگذاری آنها – همه اینها می تواند تأثیر مثبت عمیقی بر رشد ذهنی کودک شما داشته باشد. و البته، چندین مطالعه وجود دارد که این موضوع را تایید می کند.
هنگامی که شما به عنوان والدین برای فرزندتان کتاب می خوانید، به رشد واژگان فرزندتان کمک می کنید و به رشد شناختی او کمک می کنید. در واقع، محققان همچنین بر این باورند که این فعالیت ساده در واقع می تواند نمرات تحصیلی فرزند شما را بهبود بخشد و باعث شود که او در دوره آموزشی رسمی خود عملکرد خوبی داشته باشد. کودکانی که روزانه مطالعه میکنند، نسبت به کودکانی که مطالعه نمیکنند، مهارتهای ارتباطی، مهارتهای اجتماعی، تواناییهای تفکر انتقادی و واژگان قویتری دارند.
علاوه بر این، خواندن از رشد حرکتی در کودکان نیز حمایت می کند – کودک شما کتابی را در دست دارد یا سعی می کند صفحات آن را ورق بزند. میتوانید با چند کتاب ساده برای علاقهمند کردن فرزندتان شروع کنید و سپس به سراغ کتابهای مناسبتر بروید.
یکی از بهترین راه ها برای بالا بردن خواننده این است که زود شروع کنید. خواندن را بخشی از برنامه روزانه کودک خود قرار دهید.
فعالیت هایی که از رشد شناختی در کودکان حمایت می کند
به ویژه فعالیت های خاصی وجود دارد که واقعاً می تواند از رشد شناختی در کودکان حمایت کند. سعی کنید این فعالیت ها را برای فرزندتان برنامه ریزی و اجرا کنید.
- فرصت هایی برای کاوش و بازی بی پایان ارائه دهید. به کودکان خردسال اجازه دهید تا اشیا، افراد و فعالیت ها را کشف و آزمایش کنند تا در مورد خود و دنیای خود بیاموزند. این فرصت های زیادی برای رشد شناختی فراهم می کند. به عنوان مثال، میتوانید یک منطقه بازی نرم با کوسن، بالش و تشک ایجاد کنید و خزیدن، بالا رفتن و پریدن را تشویق کنید و همچنین تجربههای لمسی ملایمی مانند له کردن بالشها را فراهم کنید.
- با صحبت کردن و کمک به آنها در درک کلماتی که می شنوند، به رشد مهارت های زبانی کمک کنید، که به نوبه خود به آنها کمک می کند در مقابل آنچه می توانند بگویند فکر کنند. هر چه مراقبان بتوانند کودکان خردسال را به پرسیدن سوال یا مشاهدات تشویق کنند، فرصت های بیشتری برای گفتگو با هم ایجاد می شود.
- وانمود کردن بازی را تشویق کنید – این بسیار مهم است. دوستان خیالی اغلب در سالهای اولیه رشد کودک شما شکل میگیرند، و بازیهای «بیایید وانمود کنیم» میتواند به گسترش بیشتر ذهنهای جوان کمک کند!
- در بازی دراماتیک شرکت کنید – این بخش بزرگی از رشد است! این به ایجاد مهارت های اجتماعی و مهارت های زبانی کمک می کند در حالی که به کودکان اجازه می دهد از خلاقیت و تخیل استفاده کنند.
- آواز خواندن با کودکان نیز فرصتی عالی برای رشد شناختی است. حرکاتی را تشویق می کند که برای رشد عضلات، هماهنگی، تعادل، قدرت و انعطاف پذیری ضروری هستند. آواز خواندن همچنین به کودک شما کمک می کند تا دایره لغات خود را بسازد و در عین حال به او ایده ای از نحوه کار زبان می دهد.
- فعالیت های هنری و صنایع دستی نه تنها سرگرم کننده هستند، بلکه کودکان را تشویق می کنند تا خلاقانه فکر کنند! آنها با به چالش کشیدن آنها برای تصمیم گیری و فکر کردن در مورد چیزها از دیدگاه خود به جای تقلید از قوانین یا اعمال بدون هیچ گونه سؤالی مانند آنها در هنگام بازی های ویدیویی یا تماشای تلویزیون، ذهن را تحریک می کنند.
اگر به دنبال تقویت رشد شناختی فرزندتان هستید، چیدن اسباب بازیها و دستهبندیهای شکل میتواند اسباب بازیهای عالی برای سرمایهگذاری باشد.
فعالیت های در فضای باز که از رشد شناختی حمایت می کنند
فعالیت بدنی یکی از قدرتمندترین و در عین حال دست کم گرفته شده ترین فعالیت هایی است که از رشد شناختی در کودکان حمایت می کند. مطالعات اخیر نشان دادهاند که کودکانی که زمان بیشتری را صرف فعالیتهای بدنی میکنند، نسبت به کودکانی که در خانه فعال نیستند، سرعت پردازش بالاتری دارند.
به عنوان والدین، کارهای زیادی می توانید انجام دهید تا از مزایای آن استفاده کنید. اما قبل از اینکه ادامه دهید، در اینجا باید کمی بیشتر در مورد نوع فعالیت های خارج از منزل که می توانید برای کودک خود تنظیم کنید، بدانید.
- اشکال باز و بدون ساختار بازی را انتخاب کنید. این چیزی است که به مغز کودک شما اجازه می دهد بهترین عملکرد خود را داشته باشد و حتی از توانایی او برای استدلال، تفکر مستقل و توسعه عزت نفس و اعتماد به نفس پشتیبانی می کند.
- سعی کنید زمان بازی در فضای باز را در فضایی که دارای سرسبزی است تنظیم کنید. مطالعهای اخیراً نشان داد که میزان فضای سبز با عملکرد سریعتر پردازش در میان همه کودکان صرفنظر از سطوح فردی فعالیت بدنی آنها مرتبط است.
- بسته به سن فرزندتان، ممکن است بخواهید بازی خطرناکی را نیز معرفی کنید. مشخص شده است که بازی مخاطره آمیز فواید زیادی دارد و می تواند به رشد و تکامل جسمی و ذهنی کودک شما به روش های مختلف کمک کند.
با فعالیتهای ساده مانند دوچرخهسواری در پارک محلی یا پرتاب کردن بومرنگ به جلو و عقب یا حتی دمیدن حبابها شروع کنید! یکی دیگر از راه های ساده برای اینکه فرزندتان وقت بیشتری را در بیرون از خانه داشته باشد، این است که پازل ها، قطعات ساختمانی، یا صنایع دستی و ملزومات هنری او را در حیاط خلوت بچینید.
و البته، میتوانید روی برخی اسباببازیهای خوب در فضای باز مانند گنبد نوردی و میز آب نیز سرمایهگذاری کنید.
رشد شناختی بخش مهمی از دوران کودکی است. برداشتن گامهایی برای بهبود رشد شناختی فرزندتان میتواند بر زبان، ارتباطات، مهارتهای اجتماعی و رشد فیزیکی تأثیر بگذارد.