راهکارهایی برای افزایش هوش هیجانی از پرستو فصیح

راهکارهایی برای افزایش هوش هیجانی

دنیل گلمن متخصص و نظریه­پرداز، هوش هیجانی را اینگونه تعریف می­کند: « مجموعه­ی مهمی که آن را هوش هیجانی می­نامیم شامل توانایی­هایی است که فرد بتواند انگیزه­ی خود را حفط نماید، در مقابل ناملایمات پایداری نماید، کامیابی را به تعویق بیندازد، حالات روحی خود را تنظیم نماید و نگذارد پریشانی خاطر، قدرت تفکر او را خدشه­دار سازد، با دیگران همدلی کند و امیدوار باشد.» همچنین دیگر روانشناسان، هوش هیجانی را «توانایی بازنگری احساسات و هیجانات خود، تمایز میان آنها و به­کارگیری این اطلاعات برای هدایت افکار و واکنش­های خود» نیز تعریف کرده­اند.

هوش هیجانی دارای 5 مولفه است که اگر آنها را در خود پرورش دهید می­توانید بر چالش­های بیشمار زندگی خود فائق آیید؛ این مولفه­ها  عبارتند از:

  • شناخت و درک احساسات و هیجانات خود (خودآگاهی) : پرورش خودآگاهی را با کار کردن روی احساسات خود آغاز کنید. خودآگاهی _ تشخیص هر احساس به همان صورتی که بروز می­کند_ سنگ بنای هوش هیجانی است. احساساتتان را نامگذاری کنید و به­جای نادیده گرفتن، آنها را به زبان آورید. مسئولیت­پذیری بیشتری در مورد احساساتتان داشته باشید و تلاش کنید از آنها در تصمیم­گیری­هایتان کمک بگیرید. اشتیاقات درونی خود را کشف و نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید. افرادی که سطح خودآگاهی بالاتری دارند، به دلیل اینکه توانایی خود را خوب می­شناسند، همیشه از اعتمادبه­نفس و عزت­نفس بالایی برخوردارند.
  • مدیریت و کنترل عواطف (خود مدیریتی) : همچنانکه ما آگاهی خود را در مورد احساسات، هیجانات و اثرات آنها رشد می­دهیم، نیز می­توانیم توانایی خود را در جهت کنترل آنها بهبود ببخشیم. کسب ارزش­های مثبت از هیجان­ها را تمرین و احساسات منفی خود را مدیریت کنید. یاد بگیرید احساس خود را در همان لحظه­ای که روی می­دهد شناسایی کنید و واکنش­های معقولانه و ارادی از خود نشان دهید. در همین راستا خویشتنداری،  قابل اعتماد بودن و سازگاری با شرایط متفاوت را تمرین کنید.
  • توانایی برانگیختن خود (خود انگیزشی): هدایت احساسات در جهت هدفی خاص برای تمرکز، توجه و ایجاد انگیزه در خود بسیار مهم است. افرادی که این خصیصه را دارند همیشه در کارهای خود نتیجه­محور هستند، اهداف چالش­برانگیز و مخاطرات آن را خیلی سریع حساب ­می­کنند، خیلی سریع یاد می­گیرند که چگونه بازده­کاری خود را افزایش دهند؛ این افراد همیشه به توانایی­های خود اعتماد دارند و نسبت به آینده امید دارند. مراحل خودانگیزی مطلوب به این شکل است که در ابتدا اهداف را رتبه­بندی کنید و میران اهمیت هر کدام را مشخص کنید. این مسئله در گرو خودشناسی می­باشد و هر چه خودشناسی­تان بیشتر باشد، بهتر می­توانید اهداف خود را براساس نیازهای واقعی اولویت­بندی کنید و در نتیجه بهتر می­توانید با چالش­ها مقابله کنید.
  • تشخیص و درک هیجان­ها و احساسات دیگران (دیگر آگاهی) : باید مشاهده­گر خوبی باشید تا بتوانید احساسات دیگران را بشناسید و درک کنید. به پیام­های کلامی و غیرکلامی به روش کارآمد توجه کنید. مهارت گوش­دادن فعالانه، توجه به زبان بدن و همدلی، ابزار کارآمدی در رشد آگاهی اجتماعی هستند. یک تعریف همدلی، آگاهی و اشتراک در احساسات دیگران است؛ بنابراین تلاش کنید تا به احساسات افراد دیگر احترام بگذارید و آنها را ارزشمند بدانید. خود را جای دیگران بگذارید و ببینید اگر شما در آن موقعیت بودید چه احساسی را تجربه می­کردید.
  • مدیریت رابطه، هیجانات و احساسات دیگران (دیگر مدیریتی) : ما در هر رویارویی با دیگران، علائم عاطفی را ارسال می­کنیم و این علائم بر افرادی که با ما هستند تاثیر می­گذارند. هرقدر از نظر اجتماعی زیرک­تر باشیم، بر علائم ارسالی خود کنترل بیشتری خواهیم داشت. مهارتهای اجتماعی شامل هنر برقراری ارتباط­ها و همچنین  مهارت کنترل عواطف در دیگران است. توان برقراری ارتباط با دیگران در موقعیت­های اجتماعی متفاوت، رهبری کردن، مذاکره بر سر درگیری­ها و کار گروهی به عنوان بخشی از یک گروه و هر آنچه که به تقابل آرام با دیگران مربوط می­شود، توانایی­هایی هستند که اگر بتوانید در آنها به خوبی واکنش نشان دهید، روابط پایدارتری با دیگران خواهید داشت.

پرستو فصیح / روان درمانگر کودک و نوجوان

ماهنامه جلا شماره 20

Hide picture