تحلیلی بر روابط رژیم صهیونیستی با مصر

چرا جنگ اسرائیل علیه حماس برای سیسی مصر دردسر ایجاد می کند؟

یکی از ماندگارترین ویژگی های خاورمیانه در دهه گذشته، رابطه نزدیک بین رژیم مصر عبدالفتاح السیسی  و اسرائیل بوده است.

از زمان امضای قرارداد کمپ دیوید در سال 1978 بین مصر و اسرائیل، روابط بین دو کشور از یک توافق صلح به یک رابطه سودمند متقابل تبدیل شده است.

در واقع، از زمانی که سیسی در سال 2013 به قدرت رسید، اسرائیل با افزایش همکاری امنیتی و روابط اقتصادی نزدیک تر ، با مشارکت فعال اسرائیل در حمایت از ثبات رژیم، تبدیل به متحد نزدیک رژیم شده است.

نمونه های متعددی از این موضوع وجود دارد که تقریباً یک دهه از دوران سیسی را در بر می گیرد. به عنوان مثال، در سال 2013، کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل (AIPAC) در واشنگتن لابی کرد تا اطمینان حاصل شود که کمک های آمریکا به این رژیم پس از به قدرت رسیدن این رژیم در یک کودتای نظامی خونین همچنان جریان دارد.

از آنجایی که اسرائیل به رد درخواست‌ها برای آتش‌بس ادامه می‌دهد، برای اولین بار در یک دهه گذشته تنش‌های واضحی بین دو متحد ظاهر می‌شود.»

در سال 2018، گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه رژیم برای سرکوب شورش در حال رشد در سینا برای حمایت به اسرائیل روی آورده است و اسرائیل با انجام حملات هوایی در سینا علیه شورشیان پاسخ داد.

هفته‌ها پیش، گزارش دیگری فاش کرد که اسرائیل نرم‌افزار جاسوسی پیچیده‌ای را به رژیم سیسی فروخت که می‌توان از آن برای جاسوسی از مخالفان سیاسی استفاده کرد. این نرم افزار برای جاسوسی از نامزد احتمالی ریاست جمهوری، احمد الطنطاوی، در سپتامبر 2023 استفاده شد ، زیرا وی در تلاش برای جمع آوری امضاهای لازم برای به چالش کشیدن سیسی در انتخابات ریاست جمهوری آتی بود.

با ادامه حمله اسرائیل به غزه و افزایش تلفات غیرنظامیان ، اتحاد نزدیک قاهره و تل آویو تحت فشار فزاینده ای قرار گرفته است.

از لحاظ تاریخی، مصر نقش کلیدی در میانجیگری و کاهش تنش بین اسرائیل و حماس داشته است . اما از آنجایی که اسرائیل همچنان درخواست‌های آتش‌بس را رد می‌کند، برای اولین بار در یک دهه گذشته تنش‌های واضحی بین دو متحد در حال ظهور است.

چگونه حماس اسرائیل را غافلگیر کرد و آینده اش را به خطر انداخت

اسرائیل اعلام کرده است که قصد دارد حماس را «از روی زمین» محو کند و تا زمانی که این کار را نکند متوقف نخواهد شد. اسرائیل همچنین اعلام کرده است که قصد دارد فلسطینیان غزه را به سینا اخراج کند.

هر دوی این سناریوها از منظر قاهره بسیار خطرناک هستند، زیرا قاهره سیاست مشارکت و مهار حماس را به از بین بردن آن ترجیح می دهد.

رابطه بین سیسی و حماس، که از شاخه فلسطینی اخوان المسلمین پدید آمد، پیچیده است و بین خصومت آشکار با اسکان و مشارکت در نوسان است.

در چند سال اول قدرت، رژیم دست به یک حمله تبلیغاتی علیه این گروه زد و آن را به عنوان یک سازمان تروریستی همدست در اعمال خشونت آمیز در مصر متهم کرد.

در سال 2016، مجدی عبدالغفار، وزیر کشور مصر، حماس را به ترور دادستان کل در یک خودروی بمب گذاری شده متهم کرد . این امر باعث شد تا احمد موسی مجری برنامه گفتگوی طرفدار رژیم خواستار یک کارزار نظامی هماهنگ اعراب علیه این گروه شود.

اسرائیل به رد تمامی درخواست‌های مصر و قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای آتش‌بس ادامه می‌دهد و روابط بین قاهره و تل‌آویو را متشنج کرده است.  [گتی]

اسرائیل به رد تمامی درخواست‌های مصر و قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای آتش‌بس ادامه می‌دهد و روابط بین قاهره و تل‌آویو را متشنج کرده است. [گتی]

این ناشی از ملاحظات داخلی بود، زیرا رژیم تلاش کرد بر پیوند بین اخوان المسلمین در مصر و حماس تأکید کند، که به آن اجازه داد اخوان المسلمین را به عنوان یک گروه تروریستی معرفی کند و حمایت مردمی برای مشارکت خود در محاصره نوار غزه ایجاد کند.

در واقع، رژیم از این حمایت مردمی برای تشدید محاصره غزه ، تخریب 1370 تونل قاچاق در سال 2014 و استفاده از آب دریا برای تخریب شبکه تونل ها در سال 2015 استفاده کرد.

با این حال، این سیاست رویارویی به زودی جای خود را به سیاست تطبیق داد و حماس با این رژیم برای مبارزه با شبه نظامیان گروه دولت اسلامی (داعش) در سینا و سرکوب حضور داعش در غزه همکاری کرد . این حتی شامل افزایش همکاری امنیتی مرزی ، با برپایی دیوار مرزی بین غزه و مصر در سال 2020 بود.

به این دلایل، قصد صریح اسرائیل برای نابودی حماس معمای عمیقی را برای رژیم مصر ایجاد می کند. اگر حماس در غزه ریشه کن شود، خلاء قدرتی باقی خواهد ماند که می تواند با دیگر گروه های ستیزه جو پر شود و اثرات احتمالی آن از غزه به سینا سرازیر شود.

“رژیم اکنون با یک فاجعه انسانی در مرز خود و یک چالش امنیتی فزاینده مواجه است که قادر به توقف آن نیست.”

این سناریویی است که قاهره پس از سال‌ها تلاش برای مهار شورش اسلامی در سینا که طبق گزارش‌ها جان 3277 تن از نیروهای امنیتی را گرفته است، مایل است به هر قیمتی از آن اجتناب کند.

رژیم علاوه بر اینکه حماس را حزبی می‌داند که سیسی می‌تواند آن را مهار کند و با آن همراهی کند، رژیم همچنین نگران احتمال جابه‌جایی دسته جمعی فلسطینی‌ها به سینا است، به دلایل متعدد در هم تنیده.

اولا، پذیرش هجوم آوارگان دائمی در سینا ممکن است به عنوان یک نیروی بی ثبات کننده و یک تهدید امنیتی درازمدت عمل کند و مقاومت فلسطین را به داخل خاک مصر سوق دهد. مخالفت عمیق مردمی در درون پایگاه رژیم علیه مفهوم اسکان مجدد وجود دارد.

این نیز ناشی از تبلیغات خود رژیم است که اخوان المسلمین را به توطئه برای “فروش” سینا به فلسطینی ها متهم می کرد، اتهامی که به طور گسترده توسط پایگاه رژیم باور می شد. هر گونه تلاش برای اسکان مجدد منجر به واکنش مردمی خواهد شد، نه تنها از سوی مخالفان، بلکه از سوی پایگاه خود رژیم.

در بحبوحه یک بحران اقتصادی عمیق و انتخابات ریاست جمهوری در آینده ، سیسی می‌داند که برای چنین تلاش مخاطره‌آمیزی که علناً در یک کنفرانس مطبوعاتی با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان با آن مخالفت کرد ، زمان مناسبی نیست .

با این حال، سیاست‌های جایگزینی که رژیم در اختیار دارد بسیار محدود است که نشان‌دهنده تضعیف نقش منطقه‌ای قاهره است. به عنوان مثال، اجلاس صلح قاهره ، که رژیم در 21 اکتبر سازماندهی کرد، نه تنها از سوی اسرائیلی ها و ایالات متحده تنها با فرستادن کاردار نادیده گرفته شد، بلکه نتوانست به پیشرفتی دست یابد.

از آنجایی که تلاش‌های دیپلماتیک  برای تحت فشار قرار دادن اسرائیل برای آتش‌بس همچنان با شکست مواجه می‌شود، رژیم مجبور به تکیه بر موضع خود است.

سیسی خواستار تظاهرات نادری شده است تا با احساسات فزاینده مردمی علیه تهاجم اسرائیل همراه شود و خود را حافظ امنیت ملی مصر در برابر توطئه انتقال فلسطینیان از غزه به سینا نشان دهد.

ماگد ماندور

از منظر عملی، علاوه بر سازماندهی یک کنفرانس صلح شکست خورده، رژیم برای توقف جنگ، نه به دلیل فقدان اراده، بلکه به دلیل فقدان توانایی، کار بسیار کمی انجام داده است.

رژیم اکنون با یک فاجعه انسانی در مرز خود و یک چالش امنیتی فزاینده مواجه است که قادر به توقف آن نیست. این نتیجه سال‌ها کاهش نفوذ منطقه‌ای و مشارکت فعال رژیم در انجماد اشغال فلسطین توسط اسرائیل است.

مصر همراه با دیگر قدرت های منطقه ای در پرورش این توهم اسرائیلی ها مشارکت داشته است که منافع ملی آن بدون مذاکره با فلسطینی ها از طریق ” مدیریت” اشغال و ادامه استعمار سرزمین های فلسطینی قابل دستیابی است.

تنها امید رژیم اکنون این است که رهبری اسرائیل به بیهودگی کار نابودی حماس پی ببرند و نگرانی های آمریکا در مورد نبود اهداف جنگی قابل دستیابی و هشدار بایدن مبنی بر عدم اشغال مجدد غزه، از اقدام نظامی که برای حماس فاجعه بار خواهد بود، جلوگیری خواهد کرد. رژیم

ماگد ماندور یک تحلیلگر سیاسی است که به طور منظم در عرب دایجست، میدل ایست آی، سادا، و دموکراسی باز همکاری می کند. او نویسنده کتابی با عنوان «مصر زیر سیسی» است که در ژانویه 2024 منتشر خواهد شد.

او را می توانید در توییتر دنبال کنید:  @MagedMandour

Hide picture