تئاتر درمانی – شقایق هاشمی شکفته

تئاتر درمانی
شقایق هاشمی شکفته

( کارشناس ارشد روانشناسی و هنر درمانگر)

تئاتر یکی از هنرهای نمایشی است که توانسته انسان را بیشتر از سایر هنرها به خود جذب کند.
ارسطو می‌گوید : زمانی که آدمیان گرد هم می آیند تا نمایشی را تماشا کنند ، ناخواسته با قهرمان نمایش پیوند می یابند و همانطور که بازیگران در صحنه نمایش با ناملایمات به مبارزه میپردازند ، تماشاگران نیز در پیکار درونی درگیر می‌شوند و از خلال این فرآیند هم ذات پنداری شکل می‌گیرد و نتیجه آن پالایش و صیقل یافتن روح تماشاگران است.

تئاتر درمانی عبارت است از یک روش گروه درمانی که خصوصیات برجسته شخصیت، ارتباطات بین فردی، تعارضات، کشمکش های روانی و اختلالات افراد توسط روش های مخصوص نمایشی مورد بررسی و مشاهده قرار می‌گیرد .
نتایج ثمربخش این روش در پیشگیری و درمان مسایل روانی و اجتماعی به اثبات رسیده است.
بسیاری از افراد هرگز فرصت پرداختن به بخش هایی از تحول عاطفی ، شناختی و اجتماعی خود را به دست نمی آورند.تئاتر درمانی فرصت مجددی در اختیار افراد میگذارد تا جنبه فراموش شده خود را کشف کنند.
استفاده از اجراهای از پیش نوشته شده یا تصادفی و فی البداهه، کاملا هماهنگ یا آزاد و تصادفی ، اجراهای با حضور تماشاچی و بدون تماشاگر ، می‌تواند به رشد تاب آوری کمک کنند و البته انتخاب بجا و مناسب هر کدام از این موارد به تجربه تسهیلگر و تئاتر درمانگر بستگی دارد .

تئاتر درمانی ، حافظه هیجانی و احساسی افراد را که در نیمکره راست مغز واقع شده، به همراه نیمکره چپ که واقعیت های روزمره و منطقی است را به شیوه ای بدیع روی صحنه وارد بازی و درگیر می‌کند .
اختلالات خلقی و عصبی ، اختلال پس از سانحه، استرس، پرخاشگری، کم رویی و خجالتی بودن و حتی پر حرفی از طریق تئاتر درمانی قابلیت تعدیل و بهبود را دارد.

انسان‌ها به وسیله نمایش موقعیت هایی را تجربه می‌کنند که در زندگی واقعی امکان تجربه آن آسان نیست.
تفریح و تفنن موجود در نمایش ، در بازسازی آرامش و تعادل روانی موثر است.
تئاتر خلاق یک شاخه از تئاتر درمانی است که تاکید و توجه آن بر رده سنی کودک و نوجوان است.
رها شدن در دنیایی از بازی های حرکتی ، شعر و ترانه و بازی های نمایشی این شیوه را برای کودکان بسیار جذاب کرده است….

متن کامل را در ماهنامه اردیبهشت1400 جلا مطالعه نمایید.

Hide picture