ایالات متحده در برابر چین نویسنده : داوود سلیانچی
ایالات متحده در برابر چین
نویسنده : داوود سلیانچی
ایالات متحده در برابر چین: چه کسی برنده نبردهای کلیدی فناوری است؟
چین در 5G پیشتاز است، اما ایالات متحده در سایر فناوری مهم دیگر پیشتاز است – در حال حاضر
در جهانی که قدرت ژئوپلیتیکی به طور فزاینده ای با پیشرفت تکنولوژی مرتبط است، ایالات متحده مدت هاست که رقبای خود را رهبری می کند. شرکتهای آمریکایی سریعترین رایانهها، مرگبارترین جنگندههای جت و تواناترین روباتها را میسازند.
اما اقتصاد رو به رشد چین – در حال حاضر دومین اقتصاد بزرگ جهان – و سرمایهگذاریهای عظیم دولت در فنآوریها در حال از بین رفتن این مرز است که قبلاً هرگز نبوده است.
چنین پیشرفتی باعث جنگ تجاری و اقتصادی پرزیدنت ترامپ وحالا بایدن با پکن شده است که شامل تعرفه ها، کنترل صادرات و سرکوب دانشمندان چینی است که ادعا می شود اسرار شرکت های آمریکایی را می دزدند.
هنوز مشخص نیست که ویرانی اقتصادی ناشی از ویروس کرونا چگونه رقابت را تغییر خواهد داد، اما یک چیز مسلم است: این بیماری کار زیادی برای کاهش تنش ها انجام نداده است. به گفته افراد آشنا، دولت امریکا در حال بررسی محدودیتهای جدیدی است که برای ممانعت از توانایی چین در ساخت نیمههادیهای پیشرفته طراحی شده است. رئیس شرکت فناوری هوآوی، غول مخابراتی چین، ماه گذشته هشدار داد که در صورت پیشبرد این طرح، پکن محدودیتهای خود را اعمال خواهد کرد.
مشهودترین نبرد تکنولوژیکی بر سر 5G بوده است، شبکه های سلولی فوق سریع که قول می دهند پایه و اساس فناوری های فردا باشند. دولت ایالات متحده اقدامات فوق العاده ای را برای خنثی کردن هواوی، رهبر فناوری سلولی که واشنگتن آن را تهدیدی برای امنیت سایبری می داند، انجام داده است.
این نبرد به فناوریهای دیگری نیز کشیده شده است که مانند 5G، امروز زندگی را تغییر نمیدهند، اما میتوانند نحوه زندگی، کار و جنگ ما را در آیندهای نه چندان دور تغییر دهند. هوش مصنوعی اغلب به عنوان پایه اصلی یک انقلاب صنعتی جدید با کاربردهایی مانند واقعیت افزوده و جراحی از راه دور معرفی می شود. محاسبات کوانتومی میتواند به کشف داروهای جدید و رمزگشایی دادههای رمزگذاریشده که زمانی تصور میشد غیرقابل شکستن بود، کمک کند. وسایل نقلیه خودران می توانند اساساً سیستم های حمل و نقل و زیرساخت های ما و نحوه تردد همه ما را اصلاح کنند. تراشه های کامپیوتری پیشرفته مانند مغزهای دیجیتالی عمل می کنند که همه آن را هماهنگ می کند.
در اینجا چگونگی شکل گیری نبرد فناوری بین ایالات متحده و چین در برخی از مهم ترین زمینه های نوآوری می پردازیم.
فناوری 5G
ویلیام بار( دادستان کل امریکا) در ماه فوریه با پیشنهاد اینکه واشنگتن و متحدانش باید در نظر داشته باشند، جایگاه ایالات متحده در 5G را در چه موقعیتی قرار داده است.و متحدان این کشور باید در نظر داشته باشند که در کروه شرکت نوکیا، رقیب هوآوی، منافع مالی داشته باشند ( شرکت نوکیا 0.36 درصد و اریکسون 1 درصد ) ، و دو در اروپا مستقر هستند.
کاخ سفید بعداً ایده خرید هر یک از شرکتها را رد کرد، اما اظهارات آقای بار همچنان بر این نکته تأکید داشت که چگونه هیچ غول آمریکایی برای به چالش کشیدن هواوی، بزرگترین سازنده تجهیزات مخابراتی جهان، مانند سختافزار رادیویی روی برجهای سلولی که دادهها را دریافت و ارسال میکند، وجود ندارد. برای تلفن های همراه و دستگاه های دیگر.
پس از شرطبندیهای بد، آنچه از قهرمانان سابق آمریکایی لوسنت و موتورولا باقی مانده بود، توسط نوکیا فنلاند و اریکسون سوئد خریداری شد. آنها به نوبه خود در حالی که با هواوی رقابت می کنند، وعدم سودآوری در حین رقابت با هواوی، که تقریباً سهم بازار رقبای اروپایی خود را از طریق محصولات پیشرفته و قیمت های پایین خود به دست آورد.
ایالات متحده تعدادی پخش کننده 5G دارد. شرکت Cisco Systems Inc 0.39 درصد ، بزرگترین سازنده روترها و سوئیچ های پشت صحنه است که به تجهیزات سلولی متصل می شوند. شرکت Qualcomm Inc. 3.12 درصد وشرکت InterDigital Inc. 1.30 درصد ، شرکتهای دارای مالکیت معنوی پیشرو هستند که حق امتیاز برای پتنتهای فناوری سلولی کسب میکنند.
اما این بازارها نسبتاً کوچک هستند و هوآوی در هر دوی اینها نقش دارد. و بیش از 60 درصد از هزینههای سرمایهای 5G یک شرکت مخابراتی بیسیم میتواند صرف تجهیزات سلولی مانند رادیو شود، بازاری که هواوی پیشتاز است. دیمیتریس ماوراکیس، مدیر تحقیقات 5G در شرکت مشاوره بازار ABI Research می گوید: «همه پول در رادیو است « .
تجهیزات سلولی پیشرفته فنآوری هواوی و توانایی آن در تولید سریع آن، به چین کمک کرد تا به سرعت 5G را راهاندازی کند و بیشتر کشور را به آزمایشگاهی بالقوه برای فناوریهای وابسته به 5G، مانند خودروهای خودران، تبدیل کند. در همین حال، محدودیتهای امواج هوایی ساخت شبکههای 5G ایالات متحده را کند کرده است.
با این حال، اعلام برنده شدن چین در رقابت 5G زود است، به ویژه از آنجایی که واشنگتن ابزارهای بیشتری برای کاهش تسلط هواوی در صنعت تجهیزات سلولی و تجارت گوشی های هوشمند، که در آن یک رهبر جهانی نیز است، در اختیار دارد.
دان وانگ، تحلیلگر فناوری مستقر در پکن در شرکت تحقیقاتی Gavekal Dragonomics میگوید: «سازمانهای فدرال در واشنگتن در حال حاضر در حال بحث هستند که آیا و چگونه تحریمهای هواوی را تشدید کنند یا خیر». اگر این کار را انجام دهند، عملکرد هواوی از راههای عمدهای مختل میشود، به طوری که ممکن است در ساخت گوشیهای هوشمند و تجهیزات 5G با مشکل مواجه شود.»
هوش مصنوعی
سه سال پیش، پکن اعلام کرد که قصد دارد تا سال 2030 پیشتاز جهان در هوش مصنوعی باشد و تنها یک صنعت داخلی به ارزش حدود 150 میلیارد دلار را پیش بینی کند.
غولهای فناوری چینی که به صورت عمومی معامله میشوند، از جمله Alibaba Group Holding Ltd. (شرکت علی بابا 2.32 درصد ) و شرکت ( Baidu Inc.، 4.97 درصد )، که میلیاردها دلار برای تحقیقات هوش مصنوعی سرمایهگذاری کردهاند و آزمایشگاههایی را در چین و دره سیلیکون راهاندازی کردهاند، با استفاده از باز بودن دومی. این امر باعث شده است که آنها در زمینههایی مانند الگوریتمهای تجارت الکترونیک و تشخیص چهره از رقبای جهانی پیشی بگیرند. جمعیت عظیم چین، زیرساختهای نظارتی و نگرش سستر نسبت به حقوق حریم خصوصی، حجم عظیمی از دادهها را تولید میکند که هوش مصنوعی همیشه هوشمندتری تولید میکند.
اما در حالی که چین ممکن است تحقیقات بیشتری در زمینه هوش مصنوعی داشته باشد و در برخی از زیرمجموعه های مهم هوش مصنوعی مانند تشخیص چهره جلوتر باشد، ولی در همه آنها جلوتر نیست. پل میگوید: وقتی نوبت به تحقیق در مورد هوش عمومی مصنوعی یا هوش مصنوعی با تواناییهای تفکر مانند انسان میرسد، شرکتهای بزرگ ایالات متحده مثل گروه مایکروسافت Microsoft Corp 0.11 درصد شرکت Alphabet Inc. ( GOOG 22 درصد) ، پل تریلو، تحلیلگر شرکت مشاوره ریسک سیاسی گروه اوراسیا، میگوید گوگل و دیگران به وضوح پیشرو هستند.غولهای فناوری آمریکایی مبالغ زیادی برای خرید هوش مصنوعی دارند که از آن در موتورهای توصیه سازی، تبلیغات هدفمند و فیلتر کردن خودکار تصاویر و ویدیوهای زشت یا ممنوعه و سایر زمینهها استفاده میکنند. برخی نیز خدمات هوش مصنوعی را می فروشند و به شرکت ها، دولت ها و ادارات پلیس اجازه می دهند از قدرت الگوریتم های خود بهره ببرند.
ایالات متحده ، ترکیبی از دانشگاههای پیشرو برخی از بهترین تحقیقات و استعدادهای هوش مصنوعی جهان را به دلیل تولید می کند، شرکتهای فناوری با جیب عمیق و گشودگی به روی ایدهها و افراد از سراسر جهان تولید میکند – مناطقی که ایالات متحده از مزیت پایدار حداقل در آن برخوردار است. در میان مدت آقای تریولو میگوید توقف مبادلات آکادمیک و تجاری با کارشناسان کانادایی، اروپایی، اسرائیلی و حتی چینی برای ایالات متحده برای حفظ مزایایی که دارد بسیار مهم است.
او میگوید: به نوعی صنعت هوش مصنوعی هنوز در مراحل ابتدایی خود است و بسیاری در رشد و بلوغ آن سهیم هستند. “این ممکن است مهمتر از سطح بودجه در تعیین موفقیت شرکت های آمریکایی در استفاده از هوش مصنوعی در بخش های جدید و مهم مانند رانندگی مستقل و مراقبت های بهداشتی باشد.”
محاسبات کوانتومی
برخلاف رایانههای امروزی که از جریانهای یک و صفر برای رمزگذاری دادهها استفاده میکنند، رایانههای کوانتومی از ویژگیهایی در مقیاس اتمی استفاده میکنند که به ذرات اجازه میدهد در بیش از دو حالت وجود داشته باشند. این پیچیدگی افزوده به آنها این توانایی را می دهد که اطلاعات بیشتری را با سرعت بیشتری پردازش کنند، به طور بالقوه بسیار فراتر از قدرت ابررایانه ها.
استفاده از این پتانسیل احتمالاً یک دهه یا بیشتر طول خواهد کشید. کامپیوترهای کوانتومی امروزی دارای تعداد نسبتاً کمی بیت کوانتومی یا کیوبیت هستند که با آنها می توان محاسبات را انجام داد. رسیدن به نقطه ای که تعداد آنها برای انجام سریع محاسبات سخت وجود داشته باشد، آسان نخواهد بود.
از آنجایی که رایانههای کوانتومی در نهایت میتوانند به اندازه کافی قدرتمند باشند تا روشهای فعلی رمزگذاری را شکست دهند و شبیهسازیهای پیچیده برای کشف داروهای جدید را اجرا کنند، این زمینه سرمایهگذاری زیادی از منابع سرمایه خصوصی و دولتها را به خود جلب کرده است.
ایالات متحده پیشرو آشکار جهان در ساخت کامپیوترهای کوانتومی است. گوگل سال گذشته ادعا کرد که دستگاه 54 کیوبیتی خود، که در اندازهگیری احتمالات در اعداد تصادفی خروجی برتری دارد، به «برتری کوانتومی» دست یافت و محاسبهای را انجام داد که در یک رایانه کلاسیک امکانپذیر نبود – یا حداقل عملی نبود.گروه International Business Machines – آ ، بی ، ام 41 درصد و یکی دیکر از شرکت های آمریکایی رقیب گوگل که یک کامپیوتر کوانتومی دارد، این نتیجه را رد کرد و گفت که این محاسبه در واقع می تواند با یک ابر رایانه در مدت زمان معقولی انجام شود. دانشمندان چینی کامپیوترهای کوانتومی ساخته اند، اما تحلیلگران می گویند سال ها از ایالات متحده عقب هستند.
با این حال، فناوری کوانتومی فراتر از رایانه ها است و به استفاده از ویژگی های کوانتومی برای برقراری ارتباط سریع و ایمن گسترش می یابد. این جایی است که چین ممکن است مزیت داشته باشد. این کشور به رهبری Pan Jian-Wei، که «پدر کوانتوم» چین نامیده میشود، ارتباطات کوانتومی، حسگرها و رادارها را تحت فشار قرار داده است – همه مناطق با کاربردهای نظامی احتمالی. این کشور در سال 2016 ماهواره ای به نام Micius را به فضا پرتاب کرد که از پرتوهای فوتون در حالت کوانتومی استفاده می کند که انتقال را در برابر رهگیری غیرقابل نفوذ می کند. این شرکت در حال ساخت یک آزمایشگاه بزرگ علوم اطلاعات کوانتومی ( پروژه ای با قیمت 10 میلیارد دلار) در شرق چین است.
بنابراین کارت امتیازی تقسیم می شود: ایالات متحده در محاسبات کوانتومی پیشتاز است و چین در ارتباطات کوانتومی و رمزگذاری پیشتاز است. السا کانیا، محقق مرکز امنیت جدید آمریکا می گوید: پیش بینی آینده دشوار است زیرا پیشرفت هایی که این حوزه را شکل خواهد داد، احتمالاً هنوز چندین دهه زمان نیاز است .
او میگوید: «ما در مرحله نسبتاً اولیهای هستیم که فکر میکنم میتوان آن را با دقت بیشتری به عنوان یک ماراتن توصیف کرد.
فناوری Enhanced Data for Global Evolution ( EDGE) می رود به ایالات متحده در محاسبات کوانتومی ، چین در ارتباطات کوانتومی
نیمه هادی ها
چین دهها میلیارد دلار در طول دههها گذشته صرف تلاش برای دستیابی به نیمه رساناها، مواد ضروری در رقابت برای رایانهها و گوشیهای هوشمند پر سرعت و سلاحهای پیشرفتهتر کرده است. آمارهای انجمن صنایع نیمه هادی، مستقر در واشنگتن، حاکی از آن است که صادرات تراشه های ایالات متحده به چین برای سال ها تقریباً در همان سطح باقی مانده است و شرکت های چینی حتی در داخل کشور سهم بازار فوق العاده ای را به دست نیاورده اند. طبق آمار SIA، تا سال 2018 حدود 47.5 درصد از تراشه های فروخته شده در چین آمریکایی بوده است.
همسایگان چین جایگاه برجسته ای را برای خود در زنجیره تامین نیمه هادی های جهانی ایجاد کرده اند، به طوری که شرکت سامسونگ الکترونیکس کره جنوبی به تامین کننده غالب گوشی های هوشمند و تراشه و شرکت تولید نیمه هادی تایوان به بزرگترین تولید کننده تراشه های قراردادی جهان تبدیل شده است.
این مدلی است که چین هرگز نمی تواند آن را تکرار کند. سازنده پیشرو تراشه کشور،گروه Semiconductor Manufacturing International Corp. – 36 درصد، قادر به تولید پیشرفته ترین تراشه ها با کوچکترین ترانزیستورها نیست. برخی برآوردها حاکی از آن است که چین پنج تا هفت سال از ایالات متحده و تایوان در زمینه فناوری تراشه عقبتر است، اما ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا چین به عقبتر از آن برسد زیرا تراشههای پیشرفته یک هدف متحرک هستند. تا زمانی که چین بتواند تراشههایی بسازد که با بهترین تراشههای موجود رقابت میکنند، بقیه صنعت احتمالاً جهش دیگری به جلو خواهند داشت.
با این حال، چین با جایگزینی تراشههای آمریکایی در بسیاری از دستگاههای الکترونیکی شرکتهایش با ترکیبی از تراشههای داخلی و تراشههای تولید شده از شرکتهای غیرآمریکایی، مقامات آمریکایی را شگفتزده کرده است. بر اساس اطلاعاتی که بانک سرمایهگذاری UBS در دستگاههای خود سفارش داده بود، جدیدترین phablets هوآوی که سال گذشته عرضه شد، فاقد تراشههای آمریکایی بودند.
شکاف فناوری نیمه هادی چین با سازندگان پیشرو جهانی تراشه، بر اساس اندازه تراشه
در کوتاه مدت، استراتژی نیمه هادی چین بر کاهش اتکا به ایالات متحده متمرکز است، که اغلب به معنای یافتن جایگزین های غیر چینی دیگر است. با این حال، در درازمدت، بسیاری از ناظران صنعت فکر میکنند که این موضوع مهم است که سرمایهگذاریهای عظیم چین در ساخت تراشه در نهایت چه زمانی به ثمر میرسد.
جیم لوئیس، معاون ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، اتاق فکر واشنگتن دی سی، میگوید: «اگر بخواهید میلیاردها دلار برای دهها سال خرج کنید، در نهایت به آن خواهید رسید».
وسایل نقلیه خودران
کسب وکارهای سیلیکون مانند Waymo گوگل و شرکت جنرال موتورز در آزمایش فناوری خودروهای بدون راننده، به شرکتهای آمریکایی کمک کرد تا پیشتاز اولیه در سختافزار حسگر، مانند دوربینها و رادار مورد نیاز برای شناسایی شوند. موانع در جاده و تسلط ایالات متحده بر صنعت نیمه هادی ها به شرکت های آمریکایی برتری در ساخت تراشه هایی می دهد که اساساً مغز چنین وسایل نقلیه ای خواهند بود.
کمپانی McKinsey & Co در گزارشی در سال گذشته اعلام کرد که شرکتهای چینی دو تا سه سال از رقبای بینالمللی در قابلیتهای مهم مورد نیاز برای خودروهای خودران عقب بودند.
اما در بلندمدت ، چین آماده است که جلوتر باشد. این در حال حاضر بزرگترین بازار خودرو در جهان است و محیط نظارتی کشور – مانند محدودیت در دسترسی به نقشه ها در زمینه امنیت ملی و همچنین الزام شرکت های خارجی به مشارکت با شرکت های داخلی – به نفع قهرمانان داخلی است که سعی می کنند بازار را در آنجا به دست آورند. شامل Baidu، Didi Chuxing Technology Co. و Pony.ai می باشد. نیکولای هرسکیند، از شرکت مشاوره اسکاندیناوی کوارتز، می گوید: «رقابتی بودن برای شرکت های آمریکایی دشوار خواهد بود.
جمعیت عظیم چین به شرکتهای چینی دادههای بیشتری میدهد که میتوانند برای اصلاح فناوری خودروهای خودران استفاده کنند. همچنین به این کمک می کند که چینی ها تمایل بیشتری به امتحان خودروهای خودران داشته باشند. در حالی که 48 درصد از آمریکاییها در نظرسنجی دیلویت در سال 2020 گفتند که فکر میکنند وسایل نقلیه خودران ناامن هستند، تنها 35 درصد از پاسخدهندگان چینی همین موضوع را داشتند.
پیشروی چین در زیرساختهای 5G به این معنی است که شرکتهای خودروسازی این کشور میتوانند در شرایط واقعی آزمایش کنند که چگونه از فناوری بیسیم میتوان برای ارسال نقشه و دادههای ترافیکی به خودروها یا حتی کنترل از راه دور وسایل نقلیه در برخی شرایط استفاده کرد.
اما آندری بردیچفسکی، مدیر مرکز راهحلهای حرکتی آینده دیلویت، میگوید با توجه به اینکه چگونه دولتها به شدت تستها و فناوری خودروهای خودران را تنظیم میکنند، محتملترین نتیجه مسابقه فناوری خودروهای خودمختار، دنیای دوشاخهای است – مشابه آنچه ایالات متحده و چین دارند. در حال توسعه اکوسیستم های خود برای سایر سخت افزارها و نرم افزارها هستند.
آقای بردیچفسکی میگوید: «من انتظار دارم که بازیگران آمریکایی و چینی ابتدا در بازارهای داخلی خود موفق شوند، اما قوانین و درک مصرفکننده، شکوفایی هر یک از طرفین در قلمرو طرف دیگر را بدون شریک محلی دشوارتر میکند.
منابع
مجله: TECHNOLOGY
مجله: JOURNAL TECHNOLOGY
the wall street journal